Slovenija

Šolarji ostajajo v šoli, ki jo kar 'razganja' od strupenega radona!

STA/M.J.
11. 12. 2013, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zavod za varstvo pri delu je na osnovni šoli v Črnem Vrhu nad Idrijo končal uradne meritve, ki kažejo podoben presežek strupenega plina radona v nekaterih šolskih učilnicah kot neuradne meritve. Vendar so učilnice v zgornjem nadstropju z radonom obremenjene bistveno manj, zato šolarji ostajajo v črnovrški šoli, onesnažene učilnice pa bodo sanirali.

Zajem zaslonske slike

Močno presežene koncentracije radona so izmerili v treh učilnicah osnovne šole ter v učilnici, ki jo med gradnjo nove stavbe uporablja idrijski otroški vrtec.

Kot je za STA povedala ravnateljica osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo Irena Kenk, bodo pouk tehnike, biologije in matematike, katerih učilnice so najbolj onesnažene, prenesli v zgornje prostore, te učilnice pa ob ostalih varnostnih ukrepih, kot je npr. temeljito prezračevanje prostorov, uporabljali le občasno oz. največ uro ali dve na dan.

Po ugotovitvah meritev in pregledu učilnic prihaja radon v prostore po razpokah ob robovih tal in umivalniku. Tu bo potrebna temeljita sanacija. Kdaj bo do nje prišlo in kje bodo dobili denar zanjo pa Kenkova še ni vedela povedati. Najprej bo treba počakati na odločbo inšpektorja.

Inšpektor Tomaž Šutej je odredil, da se pouk lahko neomejeno izvaja v prvem nadstropju stare stavbe ter v novi stavbi. Zato bodo temu ustrezno prilagodili delo, je še povedala Kenkova. Inšpektor predvideva, da radon v šolsko stavbo prihaja iz podzemne votline. Zemlja pod vrtčevsko igralnico je obremenjena z nekaj več kot 111.000 bekereli radona na kubični meter zraka, kar v primerjavi s 380.000 bekereli v Kočevski Reki in velikimi koncentracijami na Krasu ni tako kritično.

Sanacija bo morala biti celovita in kakovostna, šolska stavba po današnjih merilih namreč ni ustrezno grajena.