Slovenija

Francoze Slovenija zelo zanima

STA / S.R.
4. 12. 2013, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bratušek je zelo zadovoljna z investicijsko konferenco v Parizu, saj se je na njej pokazal velik interes francoskih podjetij. Po srečanju s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom je še poudarila, da državi delita pogled na reševanje krize ter se strinjata o nujnosti uspešnega zagona bančne unije.

"Zelo sem zadovoljna (...) Izražen je bil res velik interes po vstopu na slovenski trg. In konec koncev je treba priznati, da kar nekaj uspešnih naložb Francija že ima v Sloveniji," je dejala Bratuškova.

Predsednica vlade se je sicer zahvalila francoskemu predsedniku za "vso podporo, ki nam jo daje na naši poti", ter izpostavila, da imata Slovenija in Francija v marsičem, tudi pri reševanju krize, v kateri sta se znašli obe državi, "praktično enak pogled".

"Vesela sem, da naši koraki že kažejo določene rezultate. Strinjala sva se, da bi si ljudje želeli, da bi šlo to hitreje, pa žal ne gre. A konec koncev, brezposelnost se zmanjšuje, gospodarska aktivnost se obrača v pravo smer, torej smo na pravi poti," je ocenila premierka.

Prav tako sta se s francoskim predsednikom po njenih besedah strinjala, da je treba decembra storiti vse, da bo bančna unija zaživela. Vrh EU naj bi decembra potrdil dogovor o drugem stebru bančne unije - enotnem mehanizmu za reševanje bank v prihodnje.

"Nekoliko v šali, lahko pa tudi zares, bom s svojimi kolegi na decembrskem vrhu lahko delila izkušnje, ki smo jih nabirali v teh mesecih pri stresnih testih. Konec koncev bodo v naslednjem letu vse evropske države podvržene temu," je še dejala.

Na koncu pa je Bratuškova izrecno izpostavila, da bo treba v boju proti brezposelnosti mladih preiti od besed k dejanjem. "Temu bomo morali v prihodnje posvečati veliko veliko časa in truda," je poudarila.

Ob tem je spomnila, da je že pred nekaj tedni v Parizu na konferenci o mladih predlagala, da je treba tudi mlade povabiti za mizo. "Konec koncev se to tiče njih, mladi so rešitev, ne samo za našo državo, ampak za ta svet, ne breme," je še povedala.