Slovenija

Pahorjeve skrivnosti

P.R.
3. 12. 2013, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se je včeraj sestal s prvaki parlamentarnih strank. Glavne teme pogovora so bile spremembe volilnega sistema, iskanje rešitev za izhod iz krize in ukrepi za boj proti korupciji. V predsedniško palačo so se tako zgrnile vse najresnejše težave, ki jih ima Slovenija.

STA, Mediaspeed

In kakšen je bil izkupiček srečanja? Pred njim je bila najzgovornejša opozicija. Predsednik SDS Janez Janša je Pahorju celo poslal pismo, v katerem je zapisal, da bi SDS podprla tudi vsak delni korak k dopolnitvam obstoječega volilnega sistema.

Prvak stranke SLS Franc Bogovič je izpostavil, da je treba spregovoriti o ključnih težavah današnjega časa, predsednica NSi Ljudmila Novak pa je izrazila predvsem veselje, da se je Pahor za to srečanje odločil. Pobuda zanj je namreč prišla od NSi. Premierka Bratuškova je po srečanju izpostavila, da stranka PS podpira Pahorjev predlog glede uvedbe preferenčnega glasu in ukinitve volilnih okrajev.

V nasprotju z njo je predsednik SD Igor Lukšič dejal, da v stranki predlaganih sprememb volilnega sistema ne podpirajo. Enakega mnenja so tudi v Erjavčevi stranki DeSUS. Kaj so se torej strankarski šefi sploh dogovorili? Kot je povedala Bratuškova, so se dogovorili, da bodo do začetka marca povedali, kaj so glavne usmeritve vlade. Bratuškova pa je bila razočarana, ker ni dobila podpore za predlog, da bi se vse politične stranke zavezale k temu, da se vzdržijo vsakega javnega in političnega obračunavanja z nosilci institucij pravne države, ki se ukvarjajo z odkrivanjem in pregonom kaznivih dejanj.

Na srečanje s francoskimi gospodarstveniki se tako odpravlja z grenkim priokusom. Skoraj bi lahko rekli, da se vrh politike ni uspel dogovoriti ničesar in da so vse težave brez konkretnih rešitev ostale pri Pahorju.