Slovenija

Brezplačen kruh za tiste, ki si ga ne morejo privoščiti

P.R.
2. 12. 2013, 22.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

»Vabimo vas, da postanete del dobrodelne akcije Kruh za prjatla, ki omogoča brezplačen kruh za tiste, ki si ga ne morejo privoščiti,« so na družbenem omrežju Facebook zapisali organizatorji prav posebne dobrodelne akcije, ki je v hipu požela kup tako imenovanih všečkov.

V samo nekaj urah od ustanovitve strani na facebooku se jih je do včeraj popoldne nabralo skoraj 3000. Za kakšno akcijo sploh gre? Pekarna, ki je vključena v akcijo, je označena z nalepko pri vhodu. Kupci, ki želijo, lahko prodajalcu poleg svojega plačajo še dodaten kruh, ki ga prodajalec skupaj z računom da v vrečko in odda na označeno mesto.

Oseba, ki kruh potrebuje, ga preprosto vzame. Organizatorji akcije še pojasnjujejo, da če brezplačnega kruha ni na voljo, peke spodbujajo, da osebi, ki kruh potrebuje, tega podarijo. Naslednjim kupcem pa pojasnijo namen akcije. S tem, so prepričani, bodo kupci poravnali stroške podarjenega kruha.

V samo enem dnevu, prvem dnevu akcije, se je dobrodelni akciji priključilo pet pekarn v Ljubljani, iz ure v uro se jih pridružuje več, seznam pekarn pa je na facebooku in na spletni strani akcije Kruh za prjatla. In ker podobne akcije uspešno že izvajajo na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, se bo stvar zagotovo razvila tudi pri nas. Zato organizatorji vabijo vse peke, da se vključijo v dobrodelno akcijo in z njimi v stik stopijo kar preko facebooka.

Pekarne bodo prejele ustrezno brezplačno označbo (nalepko), podatke o pekarni pa bodo vnesli tudi na seznam sodelujočih. Organizatorji bodo veseli tudi fotografij iz poteka akcije, ki jih bodo poslale pekarne, in jih bodo z veseljem delili na spletnih družbenih omrežjih. »Sreča je sestavljena iz tega, da živimo za druge.« To je moto pobudnikov humanitarne akcije, ki so, kot so zapisali »mali ljudje, ki želijo dokazati, da se z malimi koraki lahko doseže veliko. Pobudniki ste tudi vi, ker delate dobro«.