Slovenija

Terjal je že dve smrtni žrtvi

Črt Kaker
26. 11. 2013, 21.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ogljikov monoksid ali tihi morilec, saj ga naša čutila ne zaznajo, je vsako leto krivec za smrt vsaj desetih ljudi v Sloveniji. Zastrupitev pušča trajne posledice na možganih. V Sloveniji je veliko zastrupitev z ogljikovim monoksidom v hišah in stanovanjskih blokih, predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki.

S prihodom zime smo začeli kuriti in žal bo tudi letos veliko Slovencev presenetil ogljikov monoksid. V Sloveniji vsako leto kljub opozorilom pristojnih institucij zaradi zastrupitve s tem plinom umre več deset ljudi. Pred dnevi je ta tihi morilec v Celju že zahteval prvi letošnji žrtvi, ki sta umrli zaradi uhajanja plina iz plinske peči.

Pred ogljikovim monoksidom ni varen nihče.

 

»Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupimo vsi, od dojenčkov do starostnikov, prav nihče namreč ne more biti popolnoma varen pred njim, saj ga s čutili ne moremo zaznati, zato ga tudi imenujemo tihi morilec,« poudarjajo v ljubljanskem kliničnem centru.

Zakaj in kje pravzaprav nastaja ta plin? Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga itn. V bivalnih prostorih lahko nivo ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Nivo ogljikovega monoksida lahko naraste v stanovanju tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu, še opozarjajo strokovnjaki.

Če zastrupitve ne zdravimo primerno, lahko pusti trajne posledice.

 

V Sloveniji je veliko zastrupitev z ogljikovim monoksidom v hišah, pa tudi v stanovanjskih blokih, predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki, kjer po določenem času gorenja plina začne zmanjkovati kisika in nastaja ogljikov monoksid. Po besedah Mirana Brvarja iz Centra za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana hude zastrupitve povzročajo trajne posledice na možganih.

Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so običajno podobni virozam – glavobol, oslabelost, omotica, slabost, bruhanje in izguba zavesti. Brvar poudarja, da je ob takih znakih treba pomisliti na morebitno zastrupitev z ogljikovim monoksidom in čim prej zapustiti prostor oziroma oditi na svež zrak, nato pa poklicati reševalce. Če je oseba dlje časa izpostavljena ogljikovemu monoksidu in če ob tem zaspi, lahko umre.

V Sloveniji zaradi zastrupitve vsako leto v povprečju umre deset oseb.

 

Daljša izpostavljenost temu plinu pušča trajne okvare možganov, ki se kažejo kot ponavljajoči se glavoboli, motnje mišljenja, koncentracije. Blažje zastrupitve pa posledic po navadi ne puščajo, pravi Brvar. Zdravljenje lahko poteka samo v bolnišnici s stoodstotnim kisikom, najhujše primere pa zdravijo v hiperbarični komori. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je sicer najpogostejša nenamerna smrtna zastrupitev v Evropi in tudi v Sloveniji. Ko je v zraku preveč ogljikovega monoksida, se ta začne z vdihavanjem namesto na kisik vezati na hemoglobin in tako kopičiti v krvi.

Tako kisik ne more potovati do tkiv in organov, zaradi česar začnejo ti odpovedovati. Za obrambo pred ogljikovim monoksidom je potrebna preventiva, za katero lahko veliko storimo tudi sami. Potrebna so redna vzdrževanja toplotnih naprav, strokovnjaki pa svetujejo instalacijo alarmnih naprav, ki v stanovanju zaznajo povečajo koncentracijo ogljikovega monoksida.