Slovenija

Kaj vse si je nabral Janša med svojo vladavino?

STA
26. 11. 2013, 14.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Minister za pravosodje Senko Pličanič, minister za notranje zadeve Gregor Virant in generalni državni tožilec Zvonko Fišer obsojajo odtekanje zaupnih informacij in dokumentov. V javnost je namreč prišla odredba za izvedbo finančne preiskave za zakonca Janša in pokojnega Jožeta Zagožna.

Objava dokumenta, ki razkriva uvedbo finančne preiskave po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, je neposreden in nedopusten napad na delovanje tožilca in tožilstva, so za STA sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. Kljub izrecnim navodilom v odredbi, da za odredbo ne smejo izvedeti predvsem osebe, ki jih preiskujejo, jo je na spletu v ponedeljek objavil Politikis.si.

Ne glede na pritiske in napade, bo državno tožilstvo še naprej delovalo neodvisno in odločno v dobrobit pravne države, pa napovedujejo na tožilstvu. Kot pravijo, tožilci svoje pristojnosti izvajajo zakonito in strokovno ter se ne opredeljujejo do posameznikov kot osebnosti, temveč do njihovih kaznivih dejanj.

Izdaja tajnih podatkov je za Pličaniča skrajno zavržno dejanje, ki ga strogo obsoja. Da za tako dejanje ni opravičila, kažejo dejstva, da gre za kršenje ustavno zajamčenih pravic in svoboščin, najhujšo obliko kršitve službene dolžnosti ter za dejanja iz lastnih, političnih ali finančnih motivov, "ki pa so vedno le korak proč od tega, da postanejo zaupni podatki stvar prostega trgovanja", meni minister.

Dejstvo je namreč, tako Pličanič, da je objavljanje zaupnih dokumentov postalo že kar splošno uveljavljena praksa, ki pa je povsem nesprejemljiva, saj onemogoča učinkovito delovanje pravne države. Minister za pravosodje je še dodal, da je sam že sprožil postopke, ki so v njegovi pristojnosti, zdaj pa pričakuje, da bosta enako storila tudi tožilstvo in policija.

Tudi Virant pravi, da odtekanje zaupnih dokumentov iz katerega koli organa ni dobro in bo policija to zagotovo preiskala, saj je škodljivo za potek preiskave in izpostavlja preiskovalce v teh preiskavah. Tudi Pličanič "računa" na to Virantovo napoved.

Konkretnih finančnih preiskav ne more komentirati, meni pa, da mora vsak v tej državi znati dokazati izvor svojega premoženja, še posebej to velja za politike, dodaja Virant.

Kot dobro je ocenil to, da se davčna uprava loteva primerov, ko nastane sum o izvoru premoženja, in da se nepojasnjeno premoženje odvzame ali pa vsaj obdavči s 70-odstotno davčno stopnjo, kot to predvideva zakon. "Koristno je, da se to dogaja," je danes dejal v izjavi novinarjem.

Omenjeni spletni portal objavljala tudi anonimno pismo, v katerem avtor trdi, da je tožilstvo instrument politike, pogovori pa da potekajo samo o tem, kako škoditi Janši in desni politični opciji. Hkrati omenja tudi sestavo senata višjega sodišča, ki bo odločal o zadevi Patria. Fišer pravi, da gre za izmišljotine in laži, "ki ne zaslužijo nobene pozornosti, še demantija ne". Po njegovem je pismo poskus diskreditacije in politizacije državnega tožilstva, ki opravlja funkcijo kazenskega pregona, kot mu to nalagata ustava in zakon.