Slovenija

Janša predlaga, naj vlada zaprosi za pomoč za reševanje bank

STA / S.R.
14. 11. 2013, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ključni problem proračuna za leto 2014 je po oceni predsednika SDS Janeza Janše v tem, da je popolnoma nerealen. Nepremičninski davek je Janša označil za "napad na slovensko gospodarstvo". Intervenciji trojke pa se Slovenija po njegovih besedah še lahko izogne, če bi zaprosila za pomoč iz ESM za reševanje bančnega sistema.

Mediaspeed

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Janša, so polemike o tem, ali je proračun razvojno naravnan ali ne, v tem pogledu popolnoma odveč.

Razlika med oceno vlade o proračunskem primanjkljaju za prihodnje leto in med oceno, ki jo je podala Evropska komisija, je namreč štiri odstotne točke. Evropska komisija torej za naslednje leto Sloveniji napoveduje za milijardo in pol večji proračunski primanjkljaj, kot pa ga predvideva predlog proračun.

Doslej so se še napovedi Evropske komisije za Slovenijo običajno izkazale za preoptimistične, je opozoril Janša. Tako bi bil po njegovih besedah primanjkljaj v prihodnjem letu lahko višji tudi od tistega, ki ga je za Slovenijo izračunala Evropska komisija.

V luči te "velikanske razlike", je razprava o nepremičninskem davku, iz katerega si vlada obeta med 180 in 300 milijoni evrov, po Janševih besedah relativno nepomembna. Obenem pa zakon o nepremičninskem davku predstavlja poseg v pravice, ki so v Sloveniji zavarovane tudi z ustavo, zato ga bodo po njegovi napovedi spodbijali na ustavnem sodišču.

Gre za "napad na slovensko gospodarstvo", na obrtništvo, na mala in srednja podjetja ter na podeželje, je dejal.

Posledice sprejetja takšnega zakona se bodo v gospodarstvu pokazale v zmanjševanju števila investicij, upadanju števila delovnih mest in v pritisku na socialne transferje. Zato njegovega izplena ne bo mogoče šteti v stotinah milijonov, pač pa bo lahko celo negativen, je povedal Janša.

Ob tem je Janša zavrnil navedbe, da bi bila za morebitno intervencijo trojke kriva opozicija. Trojko lahko v državo pripelje le tisti, ki ima v rokah škarje in platno - torej vlada in vladna koalicija, je poudaril.

Sicer pa se Slovenija po njegovi oceni celoviti intervenciji v nacionalno ekonomijo morda vendarle še lahko izogne, in sicer tako, da zaprosi za sredstva za reševanje bank iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). Tu bi bila obrestna mera manj kot odstotna, medtem ko bile obresti na zadolžitev s prodajo obveznic na mednarodnih trgih med pet- in sedemodstotne, kar v denarju predstavlja stotine milijonov evrov.

V naslednjih tednih je po njegovih besedah priložnost za razpravo o tem vprašanju. Gre namreč za odločitev, ki bo pomembna tako za sedanjo aktivno generacijo kot za prihodnje generacije. Ker gre za ključno razvojno dilemo, je Janša tudi v odgovoru na vabilo predsednika republike Boruta Pahorja na sestanek predsednikov parlamentarnih strank predlagal, naj vlada pripravi izračune zadolževanja po obeh različicah.

Tema omenjenega sestanka naj bi bila sicer tudi morebitna sprememba volilnega sistema. Poslanke in poslanci SDS so namreč v obravnavo v DZ vložili predlog za začetek postopka za spremembo ustave, po katerem bi vanjo zapisali dvokrožni večinski volilni sistem. Kot je danes pojasnil Janša, je takšen sistem zaveza kongresa SDS.

Bo pa stranka po njegovih besedah podprla vsak korak, ki bi volilni sistem približal temu cilju. Ko gre za zagotovitev politične stabilnosti in za zagotovitev večjega vpliva volivca na izbor poslanca, je možnih nekaj kompromisnih različic, ki se cilju približajo, ga pa ne dosežejo, je še povedal Janša.