Slovenija

Bomo končno izvedeli, kdo je oropal SKB sefe?

robert.marin@svet24.si
10. 11. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po osmih letih od spektakularnega ropa sefov SKB banke v središču Ljubljane se je včeraj za dva obtožena začelo sojenje pred ljubljanskim okrožnim sodiščem.

Spomnimo, 31. oktobra 2005, ob 22.32 je na telefonsko številko SKB banke poklical moški in se predstavil z imenom in priimkom enega od najemnikov sefa. Okoli 22.40 sta pred vhodna vrata trezorja prišla dva moška. Eden od njiju je pozvonil na domofon in se predstavil kot prej po telefonu, zato jima je varnostnik odprl vrata v naslednji prostor trezorja. Moška sta vstopila v prostor, kjer sta se nahajala varnostnika, in ju onesposobila. V njiju sta uperila puške in jima ukazala, naj se uležeta na trebuh, nato pa ju zvezala s samolepilnim trakom.

Nato naj bi na pomoč priskočili še štirje roparji. Ekipa je debelih sedem ur nemoteno praznila sefe. Do približno 5.10 so vlomili v 428 sefov, v 29 sefov pa so poskušali vlomiti. Okoli šeste ure zjutraj so prostore zapustili in s seboj odnesli trdi disk s posnetki varnostnih kamer. Poleg razdejanja so policisti na kraju zločina našli DNK enega od storilcev. In pri tem je več let ostalo, zato so o podvigu začele krožiti številne legende. Vlomili naj bi preganjalci Mitje Ribičiča, ker naj bi v sefih hranili svoje dokumente, govorilo se je o Janševih trgovcih z orožjem, pa o raznih mafijah, vohunih ...

Resnica bo morda prišla na dan med sojenjem. Včeraj, osem let po ropu, sta na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča vendarle sedla Sašo Nose in Dejan Vidmar, tretjeobtoženega Radomirja Cvijanovića pa organi pregona še vedno iščejo. Nose in Vidmar sta priprta od aretacije marca lani, grozi pa jima od pet do deset let zapora. Vidmar naj bi neposredno sodeloval pri ropu, Nose pa naj bi v banki delal kot varnostnik. Prav on naj bi bil eden od dvojice varnostnikov, ki so ju roparji zavezali in pustili ležati na tleh, da bi lahko nemoteno vlamljali v sefe.

Nose in Vidmar sta v zagovoru krivdo zanikala. Nose je pojasnil, da dogajanja sploh ni videl, je pa slišal »neke vozičke, nato pa, kot da so odšli«. Takrat se je njegovemu sodelavcu uspelo odvezati. Takoj je poklical policijo, nato pa odvezal še njega. Vidmar pa je povedal, da ropa ne bi zagrešil »niti v sanjah«. In še: »Ni ga denarja, ki bi me prepričal, da storim kaj takšnega.« Lov za resnico se bo nadaljeval prihodnji petek z zasliševanjem prič.