Slovenija

Po petkovi nesreči danes načrtujejo vzdrževalni poseg

STA/M.J.
4. 11. 2013, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Cinkarni Celje, kjer je v petek prišlo do delovne nesreče, danes načrtujejo vzdrževalni poseg, ki bo omogočil izločitev poškodovanega razklopnega stolpa. Po tem posegu bo za obratovanje usposobljenih pet razklopnih stolpov od šestih, trenutno pa obratujejo le trije, je za STA povedala tehnična direktorica družbe Nikolaja Podgoršek-Selič.

Cinkarna Celje

Pojasnila je, da imajo v Cinkarni Celje dve liniji za proizvodnjo titanovega dioksida, vsaka linija ima svojo čistilno napravo, nanjo pa so vezani po trije stolpi. Dokler poškodovanega stolpa ne izločijo, bi delo na preostalih dveh pomenilo izhajanje neočiščenih dimnih plinov v okolje. Da bi to preprečili, so v cinkarni prekinili tudi proizvodnjo na preostalih dveh stolpih te linije, je dejala Podgoršek-Seličeva.

Po njeni oceni bo mogoče vzrok petkove nesreče raziskati šele po očiščenju poškodovanega stolpa. Ta je zdaj namreč zapolnjen s trdo maso sulfatov, ki jo je treba raztopiti. Tehnična direktorica ocenjuje, da to ne bo prej kot v drugi polovici tedna ali še kasneje.

V nesreči so bili poškodovani trije zaposleni. Dva poškodovana so prepeljali v celjsko bolnišnico, enega pa v ljubljanski klinični center. Po poročanju medijev naj bi enega iz celjske bolnišnice že odpustili v domačo oskrbo, drugi je ostal, a dobro okreva. Delavec, ki so ga po nesreči zaradi hudih poškodb prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center, je bil še v nedeljo v umetni komi.

Do nesreče je prišlo v obratu, kjer proizvajajo titanov dioksid, in sicer pri procesu razklapljanja in raztapljanja titanove rude v razklopnem stolpu, visokem približno 12 metrov.

Zaposleni, ki so postopke nadzirali v nadzorni sobi obrata, so opazili, da kemijski proces v stolpu ni potekal kot običajno, zato so odprli odprtino na pokrovu stolpa. Pri tem je prišlo do eksplozije. Vroča tekočina je poškodovala dva delavca, enega pa je po navedbah policije najverjetneje poškodoval del trdne snovi, ki je ob eksploziji priletel iz stolpa.

Višina gmotne škode, ki je nastala ob eksploziji, še ni natančno ocenjena.