Slovenija

Odkup mleka vse manjši

STA / J. P.
2. 11. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odkup mleka se je septembra v primerjavi z odkupom v enakem mesecu lani zmanjšal za 4,3 odstotka, v primerjavi s predhodnim mesecem pa za tri odstotke. Od januarja do septembra pa je bilo po podatkih državnih statistikov odkupljenega za 3,7 odstotka manj mleka kot v istem obdobju lani. Povečala pa se je proizvodnja sira in masla.

Čeprav se je proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov v septembru v primerjavi s septembrom lani zmanjšala za 17 odstotkov, je šlo za dokaj običajen sezonski padec.

Proizvodnja sira se je septembra glede na prejšnji mesec povečala za devet odstotkov, glede na september lani pa se je zmanjšala za odstotek. Skupna proizvodnja sira v prvih devetih mesecih je bila nižja kot v enakem obdobju prejšnjega leta, in sicer za 11 odstotkov.

Proizvodnja masla se je v primerjavi s predhodnim mesecem povečala kar za 34 odstotkov, v primerjavi s proizvodnjo masla v septembru lani pa za 17 odstotkov. Kljub visoki proizvodnji v zadnjem mesecu pa je bila celotna proizvodnja masla v prvih devetih mesecih 11 odstotkov nižja kot v istem obdobju leto prej.

Čeprav se je proizvodnja smetane v primerjavi s predhodnim mesecem neznatno zmanjšala, pa je bila v primerjavi z lanskim septembrom večja za pet odstotkov. V prvih devetih mesecih tega leta pa se je proizvedlo za prav tako pet odstotkov manj smetane kot prejšnje leto v istem obdobju.

V septembru so mlekarne proizvedle za polovico mleka v prahu manj kot v predhodnem mesecu, v primerjavi s proizvodnjo v septembru lani pa se je proizvodnja mleka v prahu zmanjšala za 14 odstotkov. Celotna proizvodnja mleka v prahu je v prvih devetih mesecih znašala manj kot petino proizvodnje mleka v prahu v istem obdobju prejšnjega leta.