Slovenija

Bo danes Karl spregovoril?

P.R.
28. 10. 2013, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stranka DeSUS vztraja pri postopni uvedbi davka na nepremičnine. Prvak stranke Karl Erjavec naj bi končni predlog predstavil danes.

Ta teden se bo koalicija predvsem trudila rešiti zaplet glede zakona o davku na nepremičnine. V DeSUS-u vztrajajo pri postopni uvedbi davka. Izvršni odbor stranke DeSUS se je v sredo že izrekal o podpori predlogu zakona, a konkreten dogovor še ni znan. Namesto tega so kot pogoj za podporo predlagali postopno uvedbo davka. Leta 2014 bi se davek odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, leta 2015 v višini 80 odstotkov, leta 2016 pa v polni vrednosti. Konkretnih podatkov o finančnih posledicah predloga še ni.

Po besedah premierke Alenke Bratušek bi znižanje davka leta 2014 pomenilo »praktično popoln izpad proračunskih prihodkov iz tega naslova«. Po neuradnih ocenah bi sicer postopna uvedba davka prihodnje leto pomenila okrog 70 milijonov evrov manj priliva v proračun, leta 2015 pa okoli 40 milijonov evrov manj. Zato so koalicijske partnerice DeSUS pozvale, naj pove, s katerimi ukrepi nadomestiti manko. Erjavec je zagotovil, da je dopolnilo k zakonu že pripravljeno, predsednikom ostalih koalicijskih strank pa ga bo – vključno s predlogi za zapolnitev finančne luknje – predstavil danes popoldne pri premierki.