Slovenija

V krški nuklearki prelomljena ena od gorivnih palic, baje nastal požar

STA
23. 10. 2013, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pri pregledu poškodb na gorivnih elementih oz. palicah, ki ga v okviru rednega remonta opravljajo v Nuklearni elektrarni Krško (Nek), so odkrili, da se je ena od teh prelomila. Razloge, zakaj se je to zgodilo, še ugotavljajo, omenjeni dogodek pa ni v ničemer ogrozil jedrske varnosti, je zatrdil direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar.

NEK

Stritar je za STA povedal, da je odlomljeni del palice padel na dno reaktorskega bazena s hladilno vodo, kar so predvidevali že med obratovanjem Neka, z gotovostjo pa so to ugotovili šele med remontom. Zaradi omenjene poškodbe delovanje Neka ali jedrska varnost nista bila ogrožena, je zagotovil.

Dodal je, da v prihodnjih dneh v nuklearko prihaja francoska ekipa, ki bo s posebnim podvodnim robotom pregledala primarni krog elektrarne oz. njen reaktorski bazen.

S t.i. "podmornico" bodo temeljito preverili, da ne bi kje ostal še kakšen visoko radioaktivni drobec, je dejal. Iz Neka pa so danes za STA sporočili, da bodo o vsem dogajanju celovito spregovorili na petkovi novinarski konferenci v Krškem.

V zvezi z odkritjem poškodb na gorivnih palicah Neka sta okoljski organizaciji Focus in Greenpeace na upravo za jedrsko varnost v ponedeljek naslovili pismo z dvema glavnima vprašanjema. Ali je res, da se je ena izmed gorivnih palic prelomila, in ali drži, da je pri tem prišlo do požara.

Stritar je pojasnil, da se je v nuklearki resnično sprožil požarni alarm, vendar požara ni bilo. Sprožil se je zaradi drugih razlogov, ko so v turbinski zgradbi nuklearke ojačevali neko dvokomponentno maso. Pri tem se je namreč hkrati s povišanjem temperature nekoliko zakadilo, kar je sprožilo preventivni preplah, je pristavil.

Sicer z remontom v Neku nadaljujejo, če ga bo treba podaljšati, pa se bodo odločili v Krškem, je še povedal Stritar.

Iz Neka so pred dobrim tednom sporočili, da so v okviru načrtovanih remontnih dejavnosti pri pregledu gorivnih elementov odkrili mehanske poškodbe gorivnih palic na treh gorivnih elementih.

Te so predvidevali že pred remontom, ker so bile izmerjene koncentracije v reaktorski vodi pod dopustnimi mejami, pa so s podrobnejšim pregledom in oceno stanja goriva lahko počakali do remonta, so pojasnili. Do podobnih netesnosti je v Neku sicer prihajalo že v preteklosti, vendar so bile takrat odkrite poškodbe manjše, so dodali.

V Neku zdaj opravljajo ultrazvočni pregled vseh gorivnih elementov, ki jih bodo vrnili v reaktor, hkrati pa natančno pregledujejo druge konstrukcijske dele reaktorja, da bi ugotovili vzroke za poškodbe. Izvedli bodo tudi natančno analizo vseh možnih vzrokov in preventivne ukrepe za zagotovitev celovitosti jedrskega goriva v bodočem obratovanju, so še zagotovili.