Slovenija

Na območju Kranja obsežna investicija v komunalno infrastrukturo

STA
21. 10. 2013, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

S slovesno zasaditvijo lopat se danes začenjajo dela na največjih naložbah v lokalno infrastrukturo na območju Kranja v zadnjih 40 letih. Stekla bosta drugi sklop urejanja odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v porečju zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja ter tretji sklop projekta oskrbe z vodo na območju zgornje Save.

Zajem zaslonske slike

Po dolgoletnih prizadevanjih za financiranje obsežnega projekta odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v porečju zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja, ki se na kratko imenuje Gorki, je kranjska mestna občina avgusta vendarle prejela sklep vlade o evropskem sofinanciranju. Država je avgusta letos odobrila 29 milijonov evrov kohezijskih sredstev, pet milijonov evrov pa bo dodala sama. Tako bo zagotovljeno pokritje 91 odstotkov upravičenih stroškov.

Sofinancirani del projekta, ki poleg kranjske mestne občine vključuje tudi občini Naklo in Šenčur, obsega rekonstrukcijo centralne čistilne naprave za 95.000 populacijskih enot, izgradnjo kanalizacijskega omrežja Bitnje-Šutna-Žabnica, Skalca, Kokrica, Huje, Zlato polje, Visoko, Olševek, Hotemaže, Luže in Podbrezje. Ob tem bo potekala tudi obnova druge komunalne infrastrukture, cest in razsvetljave.

Sočasno bo tekla realizacija projekta za oskrbo s pitno vodo na območju zgornje Save, ki zajema vodovodna omrežja Bašelj - Kranj in Zadraga - Naklo in za katerega so občine prejele 12 milijonov evrov sredstev.

Gradbena dela se po današnji slovesnosti začenjajo v Žabnici in pri hotelu Kokra na Brdu pri Kranju. Sledila bodo ostala območja in kot opozarja kranjski podžupan Bojan Homan, bo dve leti kranjska občina eno samo gradbišče. Ker morajo biti vsa dela končana do konca leta 2015, bo hkrati v gradnji veliko tras, pri čemer se različne nevšečnosti lahko pojavljajo tudi med samo gradnjo. Občane pa ob tem poziva, naj bodo strpni.

V zaselkih, ki so vključeni v omenjena sklopa projektov, bosta nato kanalizacija in vodovod v celoti urejena, je za STA dejal Homan. Ob tem je dodal, da bo podobne investicije morala občina izvesti še v nekaterih drugih zaselkih, pri čemer se bo skušala potegovati za evropska sredstva naslednjega finančnega obdobja.