Svet

Odšla še zadnja priča

P. R.
21. 10. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Včeraj petnajst minut pred dvanajsto je zaradi zastoja srca v beograjskem kliničnem centru umrla Jovanka Broz, vdova bivšega predsednika nekdanje Jugoslavije Josipa Broza Tita. Bila naj bi ena najmočnejših oseb v Titovem življenju, prav o tej njeni vlogi pa se kreše največ mnenj. Je bila res žrtev Titovih najožjih sodelavcev, ki naj bi spletkarili za njegovim hrbtom, ali je za Titovim hrbtom spletkarila ona?

Reuters
Njena zadnja želja je bila, da jo pokopljejo poleg Tita.

Srbski premier Ivica Dačić je Jovankini družini včeraj že izrekel sožalje in v telegramu zapisal, da z njeno smrtjo »odhaja tudi ena zadnjih najbolj zanesljivih prič naše skupne države«. Slednje zagotovo drži in Jovanka je veliko skrivnosti o zasebnem življenju Tita, predvsem pa o političnem obračunavanju, o katerem državljani niso vedeli, odnesla s seboj. Špekulira se, da so jo prav zato že za časa Titovega življenja od njega distancirali. Kot je Jovanka pojasnila v intervjuju za srbske Večernje novosti, naj bi Stane Dolanc, takoj za Titom drugi človek v državi, in general Nikola Ljubičić Titu na vrat naslonila pištolo in od njega zahtevala, da se loči od Jovanke.

Trdila je, da sta želela Dolanc in Ljubičić prevzeti oblast za Titovim hrbtom.

Trdila je, da sta želela Dolanc in Ljubičić prevzeti oblast za Titovim hrbtom. Po drugi strani pa slovenska zgodovinarja Božo Repe in Jože Pirjevec trdita, da je imela politične ambicije predvsem Jovanka. »Jovanka si je želela, da ohrani Tita v svoji domeni in da nanj ne vplivajo tudi drugi ljudje,« pravi Repe in dodaja, da so se njena prva spletkarjenja začela že v 50. letih minulega stoletja. Računala naj bi predvsem na visoke politične funkcije. Kdo je bila torej v resnici?

Še večje težave so se sicer za Jovanko Broz začele po Titovi smrti, saj njen status nikoli ni bil urejen.

Titova vdova se je 7. decembra 1924 rodila v vasi Pećani na Hrvaškem kot Jovanka Budisavljević. Pri sedemnajstih letih se je priključila partizanom in se včlanila v Komunistično partijo Jugoslavije. Josipa Broza je kot 'partizanka Mara' srečala leta 1944 v Drvarju in postala njegova tajnica. Do konca vojne je bila dvakrat odlikovana za hrabrost in s činom kapetana. Pri 28 letih se je s takrat 60-letnim Titom poročila v strogi tajnosti. Svojo uradno tretjo ženo je Tito javno predstavil šele leto dni pozneje. Tudi glede njunega srečanja kroži več teorij. Ena od njih trdi, da naj bi bila Jovanka skrbno izbrana in Titu dobesedno nastavljena. Bila je namreč privlačna in Tito na ženske čare ni bil imun. Tudi sama je nekoč dejala, da je Tito ljubil ženske bolj kot Sulejman Veličastni. Verjetno je bila tudi zaradi tega izredno ljubosumna. Ko se je namreč Tito leta 1977 z delegacijo odpravljal na Kitajsko, je poleg izključitve Dolanca (s katerim je bila zaradi vpliva na Tita v zelo hudem sporu), zahtevala tudi izključitev dveh Titovih maserk. Tako pravi zgodovinar Repe in dodaja, da je prav po tem usodnem sporu Jovanka izginila iz javnega življenja. Ko je Tito začel zdravstveno pešati, naj bi Jovanko tajne službe osamile. Razlog za to se je po njenem mnenju skrival v dejstvu, da je vedela preveč skrivnosti. Med drugim naj bi vedela za dokumente, ki naj bi razkrivali, da je bil Stane Dolanc nekdaj član Hitlerjeve mladine, zatem pa tudi ene od tajnih služb tretjega rajha. Dolenc naj bi vedel, da so Jovanki njegove skrivnosti znane in jo zato očrnil pri Titu in državnem vrhu.

Še večje težave so se sicer za Jovanko Broz začele po Titovi smrti, saj njen status nikoli ni bil urejen. Bila je v konfliktu s Titovimi sorodniki, predvsem pa so nastale težave v zvezi s Titovo dediščino in Jovankino pokojnino. Tako je pretekla leta preživela v precejšnji finančni stiski, šele pred kratkim pa so ji v hiši na Dedinjah uredili ogrevanje in osnovne življenjske razmere. Živela je odmaknjeno, le enkrat na leto je obiskala Titov grob v Hiši cvetja na Dedinjah. Njena zadnja želja je bila, da jo pokopljejo prav tam, poleg Tita. Srbska vlada bo o tem odločila danes, vendar pa naj bi bilo že znano, da bodo njeno željo upoštevali. Jovankine in Titove skrivnosti bodo 'jugonostalgike' tako še vedno vabile v Hišo cvetja.