Svet

Obalne patrulje rešile 254 beguncev

STA / J.P.
20. 10. 2013, 15.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanske obalne patrulje so jugovzhodno od Sicilije danes rešile begunski čoln z 254 begunci iz Sirije in Egipta, med katerimi je 94 mladoletnikov. Ladja je v nevarnih vremenskih razmerah iz Egipta plula na italijansko obalo. Begunce so s čolni odpeljali v pristanišče v Sirakuzi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters
V prenatrpan ribiški čoln je začela vdirati voda, potem ko so se v Sredozemskem morju močno poslabšale vremenske razmere in se je okrepil veter.

Begunce so rešili okoli 150 navtičnih milj jugovzhodno od Sicilije. Na varno so jih odpeljali s tremi čolni italijanske obalne straže.

V prenatrpan ribiški čoln je začela vdirati voda, potem ko so se v Sredozemskem morju močno poslabšale vremenske razmere in se je okrepil veter.

Samo ta mesec je v nesrečah dveh begunskih ladij, ki sta bili na poti v Italijo, umrlo več kot 500 afriških in sirskih beguncev. Italija in Malta sta letos zabeležili prihod že več kot 32.000 beguncev.

V ponedeljek so italijanske oblasti okrepile pomorske in zračne patrulje v Sredozemlju, s katerimi želijo preprečiti še več smrti beguncev. Italijanska vlada je ukrep predstavila kot začasno rešitev, dokler se o obsežnejših operacijah ne dogovori EU.

Italijanske oblasti so po zadnjih tragičnih nesrečah in vse večjemu pritisku beguncev na jug Italije Evropsko unijo zaprosile za pomoč ter zahtevale, da bodo o tej temi voditelji EU govorili na vrhu, ki bo ta teden potekal v Bruslju.