Slovenija

Bratuškova udarila 'na polno' po dnevu medijskega molka!

M.J.
3. 10. 2013, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ker bo iz različnih bolj ali manj dobronamernih razlogov v prihodnjih dneh kongres Pozitivne Slovenije predmet številnih špekulacij, in ker se vse to dogaja v obdobju, ki terja mojo popolno koncentracijo na druge zadeve, mi dovolite da v nekaj besedah povzamem svoje stališče in namere.

PS

Zgodaj spomladi sem prevzela vodenje vlade v zelo težkih okoliščinah. Takratni predsednik vlade je s svojo ekstremno izključevalno politiko razdrl svojo lastno vlado in pognal množice na ulice. Poleg tega ne on, ne takratni predsednik Pozitivne Slovenije zaradi vsebine poročila Protikorupcijske komisije, nista več uživala zaupanja ostalih političnih strank v parlamentu.

Izjemno zahtevno nalogo sem sprejela v trenutku, ko tega izziva ni mogel ali ni upal sprejeti kdo drug, čeprav sem sama vložila veliko napora v iskanje mandatarja, ki bi bil pripravljen voditi projektno vlado.

Predsednik vlade je politična funkcija.

Zato sem pred tedni napovedala svojo kandidaturo tudi za predsednico stranke. Nobenega dvoma ni, da se vsakdo lahko odloča za takšno kandidaturo – a enako velja, da imajo vse odločitve svoje posledice.

Posledice moje odločitve niso enostavne – zato sem vsem dala na razpolago dovolj časa. Nujna posledica moje odločitve je, da bo po 19. oktobru funkcija predsednika vlade in funkcija predsednika vodilne vladne stranke – tako kot praktično povsod v demokratični Evropi – združena v eni osebi.

Če to ne bom jaz, ker v stranki ne bi imela zadostne podpore, potem bo moral poskušati sestaviti vlado nekdo drug. To je dejstvo.

Nihče ne sme imeti iluzij, da bi lahko volilni kongres stranke uporabil za vzvod, s katerim bi si podredil predsednico vlade RS ali kako drugače dosegel cilj, ki ga pred tem ni uspel.

Očitno je, da bodo nekatere pomembne odločitve pri nas v prihodnjih dneh sovpadale: z vidika Slovenije je strankarska odločitev videti manj pomembna, saj se jih bo zvrstilo še nekaj za državo in državljane veliko težjih in pomembnejših. Prav te so trenutno in v prihodnjih dneh moja največja skrb: kako učinkovito sanirati banke, kako potrditi vzdržen proračun, kako iz mrtve točke spraviti razvojni in investicijski ciklus, kako premakniti Slovenijo v prihodnost ... In prav temu bom s sodelavci v prihodnjih tednih posvečala vso energijo in pozornost.

Zaradi vsega tega bi moralo biti vsem jasno: čas za igrice se je nepovratno iztekel!

Vsi smo imeli dovolj časa za premišljeno odločitev in za tehtanje o tem, kaj v tem trenutku in položaju najbolj koristi Sloveniji.