Slovenija

Murskosoboški policisti prijeli Interpolovega ubežnika

G.T.
3. 10. 2013, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policisti Policijske postaje za Izravnalne ukrepe Murska Sobota so v sredo popoldne na avtocesti Lendava – Murska Sobota ustavili državljana Romunije, ki je vozil osebni avtomobil romunskih registrskih številk. Kot sopotnika sta bila v vozilu še dva državljana Romunije.

Mediaspeed

Suzana Rauš, predstavnica za odnose z javnostmipolicijska inšpektorica II na Policijski upravi Murska Sobota, je sporočila: „Pri kontroli dokumentov, vozila in potnikov so ugotovili, da je za 29-letnim sopotnikom v vozilu razpisana mednarodna tiralica zaradi kaznivega dejanja Napad na informacijski sistem in pridobitev varovanih podatkov.

Ukrep so razpisale Združene države Amerike, in sicer Interpol Washington na podlagi naloga za aretacijo sodišča v Los Angelesu v Kaliforniji,“ je zapisala Rauševa. 29-letniku so policisti odvzeli prostost in ga predali v nadaljnji postopek na Okrožno sodišče v Murski Soboti, ki bo vodilo postopek glede izročitve tujca Združenim državam Amerike.

Sicer pa naj bi tujec med oktobrom 2004 in oktobrom 2006 vdrl v vsaj 155 računalnikov agencij NASA, U.S. Department of energy (DOE) in U.S. Naval (Navy) ter s tem povzročil približno 1.3 milijona dolarjev škode, zaradi česar mu v ZDA grozi od 1 do 10 let zaporne kazni.