Slovenija

Začenja se sanacija plazu v Ciglencah

STA/M.J.
1. 10. 2013, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Župan Dupleka Mitja Horvat je danes podpisal pogodbo s podjetjem Kit-Ak gradnje, ki je bilo na razpisu izbrano za sanacijo plazišča v Ciglencah. Pogodbena vrednost sanacije plazu znaša skoraj 400.000 evrov, sanacija pa bo, če bodo to dopuščale vremenske razmere, po njegovih besedah zaključena predvidoma do konca letošnjega leta.

Zajem zaslonske slike
Simbolna fotografija

Zaradi razmočenosti tal ob povečanem deževju marca letos so se na območju po lanskih poplavah že tako prizadete občine Duplek pričeli pojavljati številni plazovi. Posebej pozorno so na občini takrat spremljali plaz v naselju Ciglence, ki je ogrožal in še ogroža šest stanovanjskih hiš.

Plaz v Ciglencah si je aprila večkrat ogledal strokovnjak za statiko, ki je ocenil, da je ena od hiš prenevarna za nadaljnje bivanje. Nekaterim družinam so priporočili evakuacijo, eni izmed družin pa so skupaj s Stanovanjskim skladom RS začasno zagotovili novo prebivališče za obdobje enega leta.

V tem času je občina na podlagi potrditve občinskega sveta, da se za sanacijo plazu v okviru odprave posledic naravnih nesreč zagotovijo sredstva v občinskem proračunu, izvedla postopek javnega naročila za izbor izvajalca in izbrala najugodnejšega ponudnika, so sporočili iz občine.