Slovenija

Zdravnica žrtev sistemske nedorečenosti zdravstva

STA/M.J.
30. 9. 2013, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zdravniška zbornica Slovenije zoper zdravnico Nado Cesarec, ki so jo obsodili zaradi opustitve zdravniške pomoči in mora v torek začeti prestajati zaporno kazen, ne vodi nobenega postopka odvzema licence. Po mnenju predsednika zbornice Andreja Možine je sodba prestroga, zdravnica pa je žrtev sistemske nedorečenosti v organizaciji zdravstva.

Facebook

Možina ne želi komentirati odločitve predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo pomilostil Cesarčeve, ki jo sedaj čaka šestmesečna zaporna kazen. "Ne glede na odločitev verjamemo, da bo zdravnici omogočen primerno blagi način prestajanja zaporne kazni," je v odzivu dejal Možina.

Na zdravniški zbornici so pojasnili, da bodo o tem, ali bo Cesarčeva v času prestajanja zaporne kazni lahko opravljala zdravniški poklic, "odločali oziroma morebiti že odločajo za to pristojni organi, ta možnost pa v veljavni zakonodaji vsekakor obstaja". Ob tem so na zbornici poudarili, da jih pri njihovem ravnanju zavezuje prvenstveno zakon.

Zakon o zdravniški službi sicer v 37. členu med drugim določa, da se začasni odvzem licence do največ pet let lahko izreče tudi v primeru, če je zdravniku s sodno ali drugo pravnomočno odločbo začasno prepovedano ali onemogočeno opravljanje dejavnosti ali poklica.

Ljubljansko višje sodišče je junija potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča v Brežicah in Cesarčevo pravnomočno obsodilo na šest mesecev zapora zaradi opustitve zdravniške pomoči. Zdravnica je bila na dan dogodka razporejena na dve delovni mesti istočasno - imela je svojo ambulanto, bila pa je tudi dežurna zdravnica za intervencije na terenu.

Cesarčeva je na sodišču pojasnila, da se je ob klicu o poškodovanem delavcu odločila na teren poslati zgolj reševalno vozilo s tehniki, saj je imela v ambulanti prav tako nujen primer. Poškodovanec je pozneje v bolnišnici umrl. Tožilstvo je Cesarčevi tudi očitalo, da je priredila listine o okoliščinah smrti ponesrečenega delavca, potem ko je izvedela, da bo opravljen interni nadzor, a je bila tega oproščena.

Zagovornik Cesarčeve je v predsednikov urad poslal prošnjo za pomilostitev. Hkrati je sodišče zaprosil, da bi zdravnica namesto zapora opravljala družbeno koristno delo, kar pa je sodišče zavrnilo. Kot so danes sporočili iz urada, sta bili za Pahorjevo presojo odločilni negativni mnenji sodišča in tožilstva ter predlog pravosodnega ministrstva.

V bran Cesarčevi pa so se postavili njeni zdravniški kolegi. Iniciativa zdravnikov in Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktikum sta Pahorja pozvala, naj pomilosti zdravnico. V Praktikumu vseskozi zagovarjalo stališče, da Cesarčeva ni mogla ustrezno ravnati v danih okoliščinah. V podporo zdravniški kolegici je sindikat za torek ob 13. uri napovedal shod pred iškim zaporom.