Slovenija

Posavski župani proti ukinjanju manjših občin in reorganizaciji upravnih enot

STA/M.J.
30. 9. 2013, 18.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svet regije Posavje, ki se je na svoji redni seji danes sestal v Krškem, odločno nasprotuje ukinjanju malih občin in reorganizaciji upravnih enot. Posavski župani nasprotujejo tudi delu zakona o financiranju občin, vse politične akterje v Posavju pa so danes pozvali, da preverijo politični konsenz glede ustanavljanja lastne regije Posavje.

Gabrijel Toplak

Krški župan Miran Stanko je za STA povedal, da v Posavju menijo, da bi omenjena reorganizacija upravnih enot prejudicirala bodočo politično podobo države oz. vplivala na oblikovanje slovenskih pokrajin.



Kot še menijo posavski župani, pa bi zakon o financiranju občin v imenu nacionalnega interesa nedopustno skrčil finančna sredstva oddaljenih občin in hkrati nagradil večja središča oz. večje občine, je dodal.

Danes so tudi sprejeli sklep, da pri vseh političnih strankah, občinah in drugje v Posavju preverijo, ali je pred nekaj leti sprejeti dogovor o ustanovitvi lastne regije Posavje še aktualen in ali naj z njim nadaljujejo, je še povedal Stanko.

Predlog projekta reorganizacije občin predvideva, da občine ne bi smele imeti manj kot 5000 prebivalcev, tako bi bilo občin okoli 120 namesto današnjih 212. Predsedniki koalicijskih strank so temu naklonjeni, v SDS, SLS in NSi pa koalicijo pozivajo, naj od namere odstopi. Zmanjševanju števila občin nasprotujejo tudi v združenjih občin.