Svet

Revolucija v medicini: znanstveniki odkrili zdravilo za raka

U.K.
30. 9. 2013, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanski znanstveniki so sporočili izjemno novico, odkrili naj bi namreč zdravilo za raka, ki se je izkazalo za učinkovito tudi pri smrtonosnih vrstah.

Arhiv Svet24
Znanstvenikom je končno uspelo - našli so zdravilo za raka.

Zdravilo, pravzaprav kombinacijo dveh zdravil, že preizkušajo na pacientih in naj bi imelo odlične rezultate pri raku na koži, preiskave delajo pa tudi pri drugih vrstah raka, kot sta rak na pljučih in ledvicah. Zdravniki, ki sodelujejo pri preiskavah, so šli že tako daleč, da uporabljajo besedo 'zdravilo'.

Izdelali so ga v Veliki Britaniji, kjer za rakom na koži vsako leto zboli okoli 13.000 ljudi, mnogi imajo že precej napredno obliko te bolezni, a so znanstveniki prepričani, da bodo z novim načinom zdravljenja mnogim od njih zdaj rešili življenje.

Gre za kombinacijo dveh zdravil (ipilimumab in anti-PD1), ki na novo vzpostavita imunski sistem. Anti-PD1 pa so zdravila, ki rakavim celicam uničijo obrambne sisteme. Testi so tako uspešni, da znanstveniki verjamejo, da bodo lahko kožnega raka pozdravili v 5 do 10 letih vsaj 50 odstotkom pacientov z boleznijo, ki je že napredovala.

V začetni fazi lahko kožni melanom izrežejo, a če ga ne odkrijejo dovolj hitro, se lahko širi tudi na druge organe. Dobra novica je, da se bo dalo zdravilo uporabiti tudi pri drugih vrstah raka, tudi če je že napredoval. Raziskave so pokazale, da je zdravilo pomagalo tudi bolnikom z rakom na pljučih in ledvicah, in to takim, ki jim kemoterapija ni mogla več pomagati.

V enem primeru raka na pljučih so zaznali velik upad tumorjev, zdaj pa bodo poskusili še pri raku na črevesju, prostati in prsih. Znanstveniki so se desetletja trudili povečati moč celic T, ki se borijo proti raku, da bi bile bolj učinkovite, zdaj pa so se težave lotili na drugačen način in očitno več kot uspešno. Namesto da bi krepili imunski sistem, so raje oslabili obrambne sposobnosti rakavih celic.

Zdravilo učinkuje celo življenje, saj deluje na učinkovitosti lastnega imunskega sistema. Vseeno pa moramo biti previdni z napovedmi, saj je zdravilo v zgodnjih fazah testiranja, čeprav se že uporablja na ljudeh.