Slovenija

Masa bruto plač celotnega javnega sektorja se je zmanjšala

STA/M.J.
30. 9. 2013, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada se je na današnji seji seznanila z analizo plač v javnem sektorju za leto 2012. Iz nje izhaja, da se je masa bruto plač celotnega javnega sektorja lani glede na leto 2011 zmanjšala za 1,7 odstotka oz. za 59,2 milijona evrov. Vlada se je tudi seznanila s predlogi kadrovskih načrtov pravosodnih organov in nevladnih uporabnikov proračuna.

Mediaspeed

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, analiza plač v javnem sektorju temelji na podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), kamor uporabniki državnega proračuna posredujejo podatke v skladu s predpisano metodologijo. Vlada bo analizo poslala v DZ skupaj z zaključnim računom državnega proračuna.

Masa bruto plač predstavlja obseg sredstev za bruto plače brez prispevkov delodajalca v višini 16,1 odstotka, in sicer so upoštevane bruto plače, izplačane zaposlenim za delo v polnem delovnem času ali delovnem času, krajšem od polnega delovnega časa, in za nadure ter nadomestila plač, ki bremenijo delodajalca.

Med posameznimi podskupinami proračunskih uporabnikov obstajajo razlike glede gibanja mase plač kot tudi glede sredstev za ostale vrste izplačil, med katere sodijo delovna uspešnost, dežurstvo in nadurno delo, pojasnjujejo v sporočilu za javnost.

Predlogi kadrovskih načrtov pravosodnih organov in nevladnih uporabnikov proračuna se nanašajo na leta 2013, 2014 in 2015. Vlada bo načrte poslala v DZ skupaj s predlogom sprememb državnega proračuna za leto 2014 in predlogom državnega proračuna za leto 2015.

Kadrovski načrti zajemajo število zaposlenih na dan 31. decembra preteklega leta, dovoljeno število zaposlenih na dan 31. decembra iz kadrovskega načrta za tekoče leto in predlog dovoljenega števila zaposlenih za naslednji dve leti. Pristojni organi izvedejo uskladitev načrtov s sprejetim državnim proračunom v 60 dneh po uveljavitvi proračuna ali njegovih sprememb, upoštevajoč spremembe proračuna, ki so nastale v postopku njegovega sprejemanja.