Slovenija

Se dvorani obetajo boljši časi?

Gabrijel Toplak
26. 9. 2013, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po prepričanju Antona Kneza, direktorja Športnih objektov Maribor, ki upravlja z dvorano Tabor, izpolnjujejo vse pogoje za izbor na razpisu za investicije v športno infrastrukturo.

Gabrijel Toplak
Se dvorani končno obeta prenova?

Objekt je namreč nujno potreben rekonstrukcije in po njegovem mnenju bi po neki logiki moral biti končno na vrsti za vlaganje.

Številni Mariborčani vedo, da je tamkajšnja Dvorana Tabor, ki je gostila že vrsto odmevnih športnih prireditev, nujno potrebna obnove. To v zadnjem času poudarja tudi Anton Knez, direktor zavoda Športni objekti Maribor, ki z dvorano upravlja. "Če se slednje ne bo zgodilo, bo za dvoranske športe v Mariboru velik problem, saj ne ustreza več standardom in normativom, ki jih zahtevajo panožne zveze," poudarja Knez.

Obnove si želijo tudi športniki.

Največja težava je v financiranju, čeprav imajo za sanacijo in rekonstrukcijo Dvorane Tabor, ki je stara skoraj 30 let, že pridobljeno gradbeno dovoljenje. Računali so, da bodo lahko v ta namen izkoristili evropsko košarkarsko prvenstvo, a niso bili izbrani za gostitelja tekem, zato zdaj čakajo, da pristojno ministrstvo objavi razpis za investicije v športno infrastrukturo. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo izvedeli, da bo razpis v vrednosti okoli 5,3 milijona evrov objavljen, ko bo organ upravljanja potrdil razpisno dokumentacijo. Slednja je že v potrjevanju pri organu upravljanja.

Po prepričanju Antona Kneza izpolnjujejo vse pogoje za izbor, saj je dvorana nujno potrebna rekonstrukcije in bi po neki normalni logiki morala biti končno na vrsti za vlaganje. Na mariborski občini pojasnjujejo, da so že pred dvema letoma pripravili investicijsko dokumentacijo in obnovo Dvorane Tabor uvrstili v načrt razvojnih programov.

V letošnjem proračunu so rezervirali finančna sredstva za projektno dokumentacijo in tega naj skorajšnji rebalans ne bi spreminjal. "Izvedba investicije bo mogoča ob zagotovitvi ustreznih sofinancerskih sredstev iz državnih in/ali evropskih sredstev. Dokončana projektna dokumentacija PZI in zaključena finančna konstrukcija sta pogoja za začetek gradnje," so zapisali na občini. Investicija se po podatkih z občine ocenjuje na 7,3 milijona evrov, če pa bi bili uspešni na omenjenem razpisu, bi po Knezovih besedah lahko začeli pripravljalna dela takoj, graditi pa prihodnje leto.

Obnova predvideva zamenjavo parketa, tribun, klopi, električne napeljave, vodovodnih inštalacij, klimatskega sistema in informatike v obstoječi dvorani. Razširili bi tudi garderobe, jih opremili s sanitarijami ter uredili spremljajoče prostore, kot so sejne sobe, pisarne in novinarske sobe. Na vzhodni strani bi zgradili vstopno avlo z garderobami, načrtovana je bila podzemna garaža, a so se ji odpovedali. Bodo pa uredili zunanja parkirišča in poseben vstop za športnike, s čimer bi se zmogljivost dvorane povečala s 3000 na 3800 ljudi.

Naložba v obnovo se ocenjuje na 7,3 milijona evrov.

Dolgo pričakovano obnovo pozdravljajo tudi športniki, ki se dnevno zadržujejo v teh prostorih. Pred dnevi smo na popoldanskem treningu ujeli nekaj tujih košarkarjev, ki športno pot nadaljujejo v štajerski prestolnici. Izvedeli smo, da prihajajo iz nekdanjih držav Sovjetske zveze, bi pa, kot so dejali, za državo, ki je članica Evropske unije, pričakovali modernejšo športno infrastrukturo.