Slovenija

Na Čevljarčkovem festivalu o izkoriščanju otrok za delo

STA/M.J.
25. 9. 2013, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

S podelitvijo nagrad za vrsto natečajev na področju mladinske ustvarjalnosti se bo danes v Mariboru začel Čevljarčkov festival. Ta temelji na legendi o mladem čevljarčku, ki je rešil Maribor pred Turki. Ker je bil tudi čevljarček otroška delovna sila, bodo v sklopu festivala priredili razpravo o izkoriščanju otrok zaradi ekonomskih koristi.

Zveza prijateljev mladine Maribor sodeluje v Evropski prestolnici mladih (EPM) s programom Čevljarček kot navdih, katerega vrhunec je Čevljarčkov festival, ki bo potekal do petka na Trgu svobode v Mariboru. Začel se bo z današnjo podelitvijo nagrad izbranim na natečajih za najboljši strip, fotografijo, dramsko besedilo, stojalo za čevlje in logotip, ki so jih na temo Čevljarček objavili v prvi polovici leta.

Rdeča nit festivalskega dogajanja bodo delavnice "nove stare obrti", na katerih bodo povezali obrtniško dejavnost čevljarčkovega in sodobnega časa. Tako bodo med drugim potekale delavnice predelave starih oblačil, izdelovanja copat s tehniko polstenja, izdelovanja torbic iz odpadnih kosov usnja in umetniškega oblikovanja odsluženih čevljev. Mladi bodo lahko svojo ustvarjalnost izrazili tudi skozi glasbo, ples, gledališče, likovno ustvarjanje, risanje stripov.

Vrhunec festivala bo petkova konferenca mladih, na kateri bodo govorili o izkoriščanju otrok zaradi ekonomskih koristi. "Dejstvo, da je bil čevljarček mladoleten vajenec, ki je delo opravljal že v rosnih letih, nas je spodbudilo k temu, da mlade povabimo k razmišljanju o tej problematiki, iskanju idej ter predlogov, kako preprečiti delo otrok in kaj lahko proti temu naredi vsak posameznik," pojasnjujejo v Zvezi prijateljev mladine Maribor.

Glavne teme konference bodo vpliv globalizacije na potrošništvo in izkoriščanje otrok, izkoriščanje otrok v razvitem svetu in kako se lahko mladi uprejo velikim korporacijam, ki izkoriščajo delo otrok za lasten dobiček.

V EPM sodeluje tudi združenje Epeka, ki se osredotoča na mednarodne projekte prostovoljstva. V kulturno-informacijskem središču EPM bo danes javnosti predstavilo prostovoljce in prostovoljke, ki opravljajo delo v Mariboru ali v tujini. Med drugim bodo o svojih izkušnjah spregovorili dva Turka, Grk in Romun, ki so na prostovoljnem delu v Mariboru, ter Slovenci, ki trenutno prostovoljno delajo v Južnoafriški republiki, Izraelu in na Poljskem, je za STA povedal Štefan Simončič iz Epeke.