Slovenija

Janković pripravlja napad?

M.S.
24. 9. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bliža še čas novega velikega poka, obračuna s predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Goranom Klemenčičem, šepeta ljubljansko politično podzemlje.

Mediaspeed
Veliki pok z magistrata?

Samo nekaj posvečenih ve, da naj bi ljubljanski župan Zoran Janković, na Klemenčiča jezen kot le kaj, najel razvpitega Draga Kosa, nekdanjega kriminalista in Klemenčičevega predhodnika, da razišče in najde umazano perilo prvega med protikorupcijskimi uradniki.

O čem šepeta ljubljansko politično podzemlje?

Drago Kos, ki je dejaven na mednarodnem protikorupcijskem prizorišču, za kar je prejel tudi medaljo Sveta Evrope Pro Merito, se je z vso vnemo lotil naloge, razkritja pa naj bi šla v smeri neaktivnosti KPK pri zadevi Virantovih poceni letalskih vozovnic in poslovnih prostorov Klemenčičeve žene in nekdanje Janševe odvetnice Nine Zidar Klemenčič v stavbi na Slovenski cesti 54 v Ljubljani.

Spomladi se je razkrilo, da je bil prvi človek Državljanske liste Gregor Virant, ki je ob Klemenčičevem napadu na Janeza Janšo in Zorana Jankoviča postavil zelo visoke standarde, privilegiran in je zelo poceni letel z letalsko družbo Adria Airways in jo oškodoval. Ali so bile z izdajo letalskih vozovnic po posebnih pogojih kršene materialne in etične norme, je preverjala KPK, ki pa se do danes ni oglasila, kar bo najbrž posledica tega, da se Virant in Klemenčič 'dobro razumeta'. Pa ne samo to.

Drago Kos naj bi raziskal 'umazano perilo' zakoncev Zidar-Klemenčič.

Jani Soršak, nekdanji šef Urada za varstvo konkurence (kako se je tam obnašal, smo že pisali), je na volitvah kandidiral na Virantovi listi in je eden od njegovih najožjih zaupnikov. Danes je odvetnik, skupaj z Nino Zidar Klemenčič pa je bil solastnik Imobilie plus, ki sta ga ustanovila novembra 2011, vendar je podjetje hitro ugasnilo. Kar pomeni, da Viranta in Klemenčiča niso vezali samo 'visoki etični standardi', ampak tudi materialni interes njunih sodelavcev oziroma družinskih članov, ki sta ga morala zaščititi. Te podatke, kot to, da je bila Nina Zidar do leta 2011 solastnica tudi podjetja Intermedius, je Goran Klemenčič v svojem poročilu o premoženjskem stanju seveda zamolčal.

Druga zadeva so poslovni prostori Klemenčičeve v tako imenovani stolpnici Avtotehne, ki jo je Jordan Kocijančič prevzel s pomočjo Probanke, ki prav tako domuje v stolpnici. Dobro obveščeni vedo povedati, da prostore v stolpnici najdejo samo preverjeni, saj naj bi 'hranila' veliko skrivnosti. V pisarni Nine Zidar, za katero je odštela 348.000 evrov in DDV, je pred njo našlo zavetje podjetje Petin, prek katerega je Zdenko Pavček obvladoval Viator & Vektor.

Poznavalci pravijo, da je Zidar Klemenčičeva prostore kupila presenetljivo ugodno, saj je zanje odštela 1.670 evrov za kvadratni meter, posel pa je sklenila s podjetjem ES & G, ki je v lasti Edvarda Svetlika, nadzornika idrijske Hidrie, ki prek družbe H & R obvladuje skupino Hidria. Naloga Draga Kosa naj bi bila, da odkrije, kaj se v resnici skriva za poslom in kako je pri tem sodeloval 'brezmadežni' Goran Klemenčič.

Posvečeni namigujejo, da bo Janković prek sebi naklonjenih medijev informacije razkril še pred kongresom Pozitivne Slovenije, ki bo 19. oktobra. Ker pa se je nekaj že razvedelo in ker naj bi dokumenti precej močno obremenjevali in kompromitirali zakonca Klemenčič, naj bi že stekla tajna pogajanja, da do javne objave ne bi prišlo. Kakšna bo cena, se še ne ve, se je pa Janković v zameno za svojo amnestijo pred pravosodnimi organi pripravljen umakniti Bratuškovi, na zbrano dokumentacijo zoper Klemenčičeva pa 'pozabiti'.

Mediaspeed
Jezen?
Mediaspeed
Povezan z Virantom?
Mediaspeed
Poslan v akcijo?
Mediaspeed
Materialni interesi?
Mediaspeed
Kaj skriva Zidar Klemenčičeva?