Slovenija

V Krškem vaja za primer jedrske nesreče

STA / S.R.
21. 9. 2013, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na parkirišču pri Stadionu Matije Gubca v Krškem bo danes med 9. in 12. uro potekala vaja Evakuacija 2013, s katero bodo preverili pripravljenost na evakuacijo v primeru jedrske nesreče v tamkajšnji nuklearni elektrarni. Vajo bodo izvedli v okviru projekta, ki ga občina Krško izvaja s partnerjema, mestom Zagreb in romunsko občino Cernavoda.

nek.si
Danes se bo v nuklearni elektrarni Krško zgodila nesreča - seveda gre le za vajo.

Krški župan Miran Stanko je za STA povedal, da gre za nadaljevanje lani začetega čezmejnega partnerskega projekta, cilj vaje pa je poglobitev znanja in poznavanja postopkov v primeru jedrske nesreče. Saj sta v takem primeru dobro delovanje vseh struktur reševanja in sodelovanje občanov ključnega pomena, je dodal.

V okviru vaje bodo na Stadionu Matije Gubca prikazali odziv reševalnih služb v jedrsko onesnaženem območju z radioaktivnimi snovmi v ozračju in dekontaminacijo intervencijskih sil ter poškodovancev. Del prebivalcev bodo evakuirali na šentjernejsko sejmišče in jih tam ravno tako dekontaminirali.

Omenjena praktična vaja je tudi priložnost, da preverijo ustreznost načrtov in sistem zaščite ter reševanja in ju izboljšajo, hkrati pa lahko domačini in okoličani spoznajo delovanje intervencijskih ekip v okolju, onesnaženem z radioaktivnimi snovmi, je še povedal Stanko.

Kot so sporočili prireditelji vaje, bo ta potekala s sodelovanjem novomeške in brežiške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, Policijsko upravo Novo mesto, posavskimi zdravstvenimi ustanovami, območnimi gasilskimi zvezami, prostovoljnimi gasilci in drugimi prostovoljci.

Z vajo bodo preverili tudi odziv reševalnih služb v primeru množične nesreče, delovanje medicinske prve pomoči v jedrsko onesnaženem okolju, dekontaminacijo intervencijskih sil in poškodovancev, potek evakuacije ter postopek popisovanja evakuiranega prebivalstva in njegove dekontaminacije.

Verjetnost, da bi se med obratovanjem krške nuklearke zgodila jedrska nesreča z radiološkimi vplivi na okolje, je sicer zelo majhna. A ker je ustrezna pripravljenost znak odgovorne in premišljene družbe, imajo na ravni občin, regij in države pripravljene načrte za zaščito in reševanje tudi v tovrstnih primerih, so še zapisali prireditelji vaje.