Svet

Zlorabljal jo je kar 18 let...

Arhiv
20. 9. 2013, 19.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Elizabeth Smart in Jaycee Dugard so ugrabili v otroštvu. Kalvarija prve je trajala devet mesecev, druge kar 18 let. Njuna ugrabitelja se končno pripravljata na sojenje in verjetno ne bosta nikoli več užila radosti svobode. Pol leta po rešitvi iz krempljev ugrabitelja Phillipa Garrida je Jaycee zdrava, srečnejša in uživa v svobodi.

Phillip Garrido.

Manipulator iz zapora

V osemnajstih letih ujetništva je zamudila toliko stvari, a bo končno nadoknadila vsaj nekaj. Njenima hčerama, 15-letni Angel in 12-letni Starlit, so izdali rojstni list. Februarja je 29-letna Jaycee dobila še nekaj, kar večina ameriških najstnikov jemlje za samoumevno – vozniško dovoljenje. Iz sodnih papirjev je razvidno, kako zelo jo je imel Garrido v oblasti.

Pretresljive izpovedi v dnevniku

Oblast je objavila tudi odlomke iz skrivnega Jayceejinega dnevnika, ki ga je pisala ves čas kalvarije: ''Nočem ga prizadeti. Kako naj mu torej sploh kdaj povem, kako zelo si želim biti svobodna?'' je zapisala leta 2003 (ugrabil jo je na avtobusni postaji leta 1991). Čez leto dni pa: ''Zakaj nimam nadzora nad svojim življenjem? Občutek imam, da ne morem biti prepričana, ali so moje misli res moje.'' Za zdaj Jaycee obiskuje terapijo v severni Kaliforniji, kjer s hčerama živi na skrivni lokaciji. Spoprijateljila se je tudi s policistom, ki se ukvarja s to zadevo. Novo prijateljstvo in vozniški izpit sta nekaj, o čemer je sanjala več let. ''Hočem biti svobodna,'' je zapisala v dnevnik. ''Svobodna, da pridem in grem, kakor želim. Svobodna, da rečem, da imam družino. SVOBODNA!''

18 let ujetništva

Osem let do pravice

Zvezni sodnik je odločil, da se je moški, ki je ugrabil Elizabeth Smart, lahko udeleži sojenja. V poročilu sodnika Dala Kimballa je pisalo, da 56-letni Brian David Mitchell ''zdaj ne trpi zaradi duševnih bolezni ali hib, ki bi zmanjšale njegovo razumevanje dejstev v postopku zoper njega''. Pred začetkom sojenja je skupina strokovnjakov razpravlja o tem, ali je Mitchell res sposoben za sojenje. Mnenja so bila različna, nazadnje je odločil sodnik. Tisti, ki so trdili, da ni sposoben, so menili, da ima vrsto motenj, od pedofilije, antisocialnih in narcisoidnih motenj, da je psihotičen in blodnjav. Sodnik se je strinjal s tistimi strokovnjaki, ki menijo, da Mitchell le hlini duševne bolezen, da ne bi prevzel odgovornosti za svoja dejanja. ''Učinkovito zavajajoči psihopat je, ki je ljudi okrog sebe prepričal, da ni sposoben za sojenje,'' je povedal eden od njih. Med razpravo so morali Mitchella odpeljati iz sodne dvorane, saj jo je prekinjal s prepevanjem.

Religija kot izgovor za seks

Mitchella je obtožnica bremenila ugrabitve in nezakonitega transporta mladoletnika čez državne meje. Elizabeth je bila stara 14 let, ko jo je leta 2002 ugrabil na njenem domu. Našli so jo čez devet mesecev, marca 2003, ko se je z Mitchellom sprehajala po ulici Salt Lake Cityja. Z njima je bila tudi zdaj že njegova nekdanja žena Wanda Barzee. Ta mu je pomagala pri celotni zadevi, vendar se je že pogodila s tožilstvom, da bo pričala proti njemu. Elizabeth je zdaj stara 25 let in je na zaslišanju o Mitchellovi kompetentnosti pričala, da jo je na poročni ceremoniji, ki jo je uprizoril, vsak dan posiljeval. Religijo je uporabljal, da je dobil, kar je res hotel - seks. Povedala je tudi, da ji je okoli gležnja pritrdil nekajmetrsko žico in jo ovil okrog dveh dreves. Manj znano je, da sta Mitchell in Wanda mesec dni po Elizabethini ugrabitvi poskušala ugrabiti tudi njeno sestrično.

Elizabeth Smart
''V življenju naj bi počela, kar bi hotela sama, a imam občutek, da tonem.'' – Jaycee Dugard
Phillip Garrido je bil obsojen na 431 let zapora, Nancy na 36.