Slovenija

Pridržan zgolj Medja?

STA / S.R.
20. 9. 2013, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskovalci NPU na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave izvajajo sedem hišnih preiskav, v okviru iščejo dokaze zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja.

Mediaspeed
Janko Medja

Na GPU so nam potrdili, da je pridržana ena oseba. Po neuradnih informacijah naj bi bil to prvi mož NLB Janko Medja, pri Francetu Arharju pa naj bi potekala hišna preiskava. Šlo naj bi za prodajo Mercatorjevih delnic Agrokorju.

Kot so sporočili s policije, preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) preiskujejo sume gospodarskih kaznivih dejanj. Predmet predkazenskega postopka je preiskava zlorabe notranje informacije, ki je pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja, uvrščenega na borzo, s katero pa so razpolagale odgovorne osebe bančnih institucij in jo zlorabile za nakup predmetnih vrednostnih papirjev.

Sodeluje 32 kriminalistov in računalniški forenziki iz PU Celje in Ljubljana. Za kaznivo dejanje zlorabe notranje informacije po 238. členu kazenskega zakonika, je predpisana zaporna kazen do 5 let.

Neuradno naj bi se preiskava nanašala na posle iz časa, ko sta bila Medja in Arhar v upravi Unicredit banke Slovenija. 

V današnjih preiskavah preiskovalci preiskujejo poslovne in zasebne prostore, kjer iščejo materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Pri preiskavah sodeluje 32 preiskovalcev NPU, pomoč pa nudijo tudi računalniški forenziki iz policijskih uprav Celje in Ljubljana.

Za kaznivo dejanje zlorabe notranje informacije po 238. členu kazenskega zakonika je predpisana zaporna kazen do pet let.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

Sodeluje 32 kriminalistov in računalniški forenziki iz PU Celje in Ljubljana. Za kaznivo dejanje zlorabe notranje informacije po 238. členu kazenskega zakonika, je predpisana zaporna kazen do 5 let.

Ker naj bi se kriminalisti obiskali tudi Unicredit banko, smo se za komentar obrnili na njihovo službo za odnose z javnostjo, kjer so nam odgovorili:

Obisk preiskovalcev v Banki in preiskava, ki poteka, ni usmerjena proti kateremu od naših uslužbencev, temveč je njen namen zbiranje dokazov v zaupni preiskovalni zadevi. Naša Banka je, tako kot danes, v preteklosti z organi pregona vedno sodelovala, da bi s tem pomagala pri odkrivanju morebitnih prekrškov.