Svet

Neurji zahtevali najmanj 97 življenj

STA / S.R.
20. 9. 2013, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dve veliki neurji, ki sta v tem tednu prizadeli Mehiko, sta po zadnjih podatkih zahtevali 97 smrtnih žrtev, so sporočile tamkajšnje oblasti. V to bilanco pa niso vštete žrtve zemeljskega plazu, ki je v ponedeljek pokopal gorsko vasico La Pintada. Tam pogrešajo 68 ljudi, vojska pa je v četrtek našla dve trupli.

Reuters
V neurjih je življenje izgubilo 97 ljudi.

Zahod Mehike je prizadela tropska nevihta Manuel, ki se je v četrtek okrepila v orkan, nato pa spet oslabela v nevihto, ko je pustošila po državi Sinaloa. Pred tem je na jugu povzročala poplave in zemeljske plazove, ki so povsem blokirali letoviško mesto Acapulco. Vojska je tja odpeljala okoli 300 preživelih z La Pintade.

Oblasti upajo, da bodo avtoceste okrog mesta očistili danes, ujetim prebivalcem mesta in turistom pa so hrano doslej dovažali z ladjami. Do srede zvečer so iz Acapulca s civilnimi in vojaškimi letali evakuirali okoli 10.000 od skupaj najmanj 40.000. Ljudje vsak dan v dežju in vetru v dolgih vrstah čakajo na odhod.

Množica je blokirala vojaške tovornjake, ki so preko vrste do letališča prevažali bogate in ljudi z dobrimi zvezami. Manuel in orkan Ingrid, ki je pustošil po osrednjem delu države ob Mehiškem zalivu, sta v državi sprožila tudi politične prepire in vprašanja, zakaj so se oblasti vsepovsod raje pripravljale na proslavo dneva neodvisnosti konec preteklega tedna kot na neurji.

Manuel in Ingrid sta poškodovala ali uničila 35.000 domov in povzročila evakuacije okoli 60.000 ljudi. Manuel je v četrtek pregnal še dodatnih 2000 z obalnih območij. Najhuje je bila prizadeta zvezna država Guerrero na zahodu Mehike, kjer je bilo do četrtke zvečer uradno 65 mrtvih.

Težav pa še ni konec, saj se po obeh neurjih Mehiki na vzhodu približuje nov tropski ciklon, ki lahko preraste v tropsko nevihto ali orkan.