Slovenija

Spreminjajo Dovžanovo sotesko

STA/M.J.
13. 9. 2013, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dovžanova soteska, ki je zavarovana kot naravni spomenik in je priljubljena točka za turiste, je dočakala celostno ureditev učnih poti. Tržiška občina je s pomočjo evropskih sredstev prenovila obstoječo infrastrukturo, nadgradila razgledno pot in uredila most čez najožji del soteske. Ob zaključku projekta je danes pripravila brezplačne oglede.

Wikipedia

Dovžanova soteska kot naravni spomenik lokalnega pomena predstavlja pomembno rekreacijsko-turistično, znanstveno-raziskovalno, ekološko, krajinsko in bivalno območje ter naravovarstveno vrednoto v območju Natura 2000. Letno v Dovžanovi soteski naštejejo okrog 3500 registriranih obiskovalcev, območje pa obišče vsaj še 10.000 individualnih obiskovalcev, od šolajoče mladine do društev in družin, je za STA pojasnila Petra Hladnik iz urada za družbene dejavnosti na tržiški občini.



Že skoraj deset let je minilo, odkar je bila soteska deležna večje investicije v ureditev infrastrukture za obiskovalce. Zato se je občina lotila priprave prostorskega načrta, s katerim je omogočila celostno ureditev učnih oglednih poti na območju naravnega spomenika. Za projekt zasnove celostne ureditve Dovžanove soteske je julija 2011 prejela tudi odobritev 62.5000 evrov s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Dela, ki jih je skupaj s partnerji izvajala družba Eho projekt, so se začela novembra lani. V okviru obnove infrastrukture ob učnih poteh so med drugim z jeklenico dodatno zavarovali obstoječo razgledno pot, zamenjali poškodovano ograjo, obnovili klopi in zamenjali dotrajane informacijske table. Poskrbeli so tudi za ureditev manjkajočega dela sprehajalno-razgledne poti v najožjem delu soteske. Premostitveno pot pa bodo v spomin na domačina, alpinista Filipa Benceta poimenovali Bencetova pot.

Do zaključka projekta bodo izdali še zloženke s predstavitvijo geoloških, paleontoloških in geomorfoloških značilnosti Dovžanove soteske, ki bo služila kot vodnik po soteski. Poleg tega bodo pripravili delavnico za domačine, na kateri jim bodo predstavili razvojni potencial območja ter jih spodbudili k podjetništvu.

"Z novimi vsebinami in dejavnostmi smo okrepili pomen in vlogo Dovžanove soteske kot posebne naravovarstvene in krajinske vrednote v slovenskem in čezmejnem prostoru," so prepričani na tržiški občini, kjer v prihodnosti načrtujejo tudi spremembo akta o razglasitvi Dovžanove soteske za naravni spomenik, s katerim bi naravni spomenik s statusom lokalnega pomena postal zavarovano območje državnega pomena.