Slovenija

V zadnjem četrtletju še manj služb

STA / S.R.
10. 9. 2013, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delodajalci v Sloveniji v zadnjem četrtletju napovedujejo manj priložnosti za iskalce zaposlitve, kaže danes predstavljena raziskava družbe Manpower. Neto napoved zaposlovanja s strani delodajalcev za obdobje med oktobrom in decembrom znaša nič odstotkov, potem ko je za tretje četrtletje znašala sedem odstotkov.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Glede na raziskavo, v katero so vključili 620 delodajalcev iz 10 panog, 12 odstotkov delodajalcev za zadnje četrtletje letos napoveduje rast zaposlitvenih možnosti, 12 odstotkov pa znižanje števila zaposlenih.

Neto napoved zaposlovanja - razlika med deležem delodajalcev, ki načrtujejo zvišanje, in delodajalcev, ki načrtujejo znižanje števila zaposlenih - tako znaša nič odstotkov, kar pomeni, da so zaposlitvene možnosti v četrtletni primerjavi upadle za sedem odstotnih točk v letni primerjavi pa za tri odstotne točke.

"Podatki raziskave kažejo, da bodo priložnosti za iskalce zaposlitve v prihodnjih mesecih ostale skromne. Kljub temu pa pretekli rezultati skozi vse leto 2013 nakazujejo splošno stabilnost na trgu dela z doslednim razmerjem, in sicer približno trije od štirih delodajalcev ne načrtujejo sprememb v svoji zaposlitveni strukturi," je podatke pospremila direktorica prodaje pri družbi ManpowerGroup Slovenija Romana Šercelj.

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pa je poudarila tudi, da so rezultati za zadnje četrtletje vedno najslabši.

Kot je še povedala, so zaposlitvena pričakovanja za obdobje med oktobrom in decembrom negativna v petih od desetih gospodarskih panog. Neto napoved je tudi tokrat najbolj pesimistična v panogi javnega sektorja in socialnih storitev (-14 odstotkov).

Zelo šibke zaposlitvene možnosti se zaradi konca poletne turistične sezone obetajo tudi v panogi gostinstvo in hotelirstvo (neto napoved znaša -11 odstotkov), precej slabe pa so med drugim še napovedi za proizvodno panogo (-štiri odstotne točke).

Najbolj pozitivne napovedi zaposlovanja medtem prihajajo iz panog finančne in poslovne storitve, zavarovalništvo ter nepremičnine (neto napoved znaša +14 odstotkov), oskrba z elektriko, plinom in vodo (+deset odstotkov) ter transport, logistika in komunikacije (+devet odstotkov).

Na regionalni ravni rast zaposlovanja napovedujejo le delodajalci v jugovzhodni regiji, kjer neto napoved zaposlovanja znaša pet odstotkov.

Najbolj negativno zaposlitveno vzdušje bo medtem v osrednji regiji (neto napoved znaša -tri odstotke), slabe napovedi pa prihajajo tudi iz jugozahodne regije (-en odstotek). Neto napoved za severovzhodno regijo je pri 0 odstotkih.

Globalno gledano imajo slabšo neto napoved zaposlovanja za zadnje četrtletje od Slovenije med 42 državami, ki so vključene v raziskavo, le Belgija, Češka, Grčija, Nizozemska, Švica, Madžarska, Irska, Finska, Španija in Italija.

Na svetovni ravni so delodajalci previdni oz. ostajajo v položaju "počakajmo in bomo videli", je pojasnila Šerčljeva. Pozitivni obeti sicer še vedno vztrajajo v 29 od 42 držav, potem ko so jih za tekoče četrtletje beležili v 32 državah.

V četrtletni primerjavi so se napovedi izboljšale v 14 državah, poslabšale v 19 državah in ostale nespremenjene v devetih državah, letna primerjava pa kaže na napredek v 16 državah, nazadovanje v 25 državah in nespremenjen položaj v eni državi.

Največjo rast zaposlovanja v zadnjem trimesečju napovedujejo v Indiji, na Tajvanu, v Panami, Singapurju in Braziliji. Najbolj negativna pa so pričakovanja v Italiji, Španiji in na Finskem.

V regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika so delodajalci v fazi čakanja in opazovanja. Pozitivne napovedi prihajajo iz 11 od 24 držav, negativne pa iz desetih držav.

Napoved za četrto četrtletje se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem izboljšala v osmih državah, v primerjavi z zadnjim trimesečjem lani pa upadla v 15 državah.

Najbolj optimistične napovedi prihajajo iz Turčije, Izraela in Velike Britanije, najbolj negativne pa iz Italije. V Nemčiji neto napoved zaposlovanja za obdobje med oktobrom in decembrom znaša dva odstotka, kar predstavlja najšibkejšo napoved od tretjega četrtletja 2009.