Slovenija

Je pred vrati kmečki punt?

Simon Rosc
5. 9. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrstvo za finance je nekoliko popravilo stopnjo obdavčitve kmetijskih zemljišč, a so za kmete še vedno nesprejemljive. Pripravljajo tudi protest.

Dolenjski list, Reuters
Že tretja obdavčitev po vrsti za kmete!

Čeprav je ministrstvo za finance v popravljenem osnutku zakona o davku na nepremičnine nekoliko znižalo obdavčitev kmetijskih zemljišč in gozdov, kmetje niso zadovoljni. Popravljen osnutek zakona predvideva znižanje stopnje davka za gozdna in kmetijska zemljišča s prvotnih 0,50 odstotka na 0,15 oziroma 0,25 odstotka. Niso pa predvidene spremembe pri obdavčitvi kmetijskih stavb, kjer naj bi stopnja davka ostala pri 0,50 odstotka.

Roman Žveglič, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, je za naš časopis dejal: »Naše zahteve se niso spremenile. Ta obdavčitev bi bila že tretja v vrsti. Kmetje na ta način sploh nismo suvereni lastniki, zato je ta napovedana obdavčitev nesprejemljiva.« Napovedal pa je tudi proteste: »Če bo zakon šel v proceduro, bomo izvedli proteste s traktorji. Šli bomo na ceste po vsej državi. Zavedamo se, da bomo s protestom povzročili težave, vendar imamo podporo državljanov. Navsezadnje ima veliko Slovencev na podeželju poleg hiše še kakšno streho, ki so si jo sami zgradili.«

Dolenjski list, Reuters
Roman Žveglič: Če bo zakon šel v proceduro, bomo izvedli proteste s traktorji.