Slovenija

Janković: Želim si, da bi se otroci razumeli in se učili

STA / S.R.
2. 9. 2013, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković dopoldne prvega šolskega dne preživlja v družbi otrok nekaterih ljubljanskih osnovnih šol. Ob robu obiskov je za STA pojasnil, da je današnji dan nekaj posebnega za vse. Župan si želi, da bi se otroci dobro razumeli in se učili, voznike pa je znova pozval, naj bodo na cesti pozorni zlasti na prvošolčke.

Svet 24

Janković je danes že obiskal učence osnovnih šol Miška Kranjca, Jožeta Moškriča, Oskarja Kovačiča - Podružnična šola Rudnik ter osnovne šole Nove Jarše, Sostro in Zadobrova. Obiskal bo še osnovni šoli Božidarja Jakca in Prežihovega Voranca.

Prvošolci na Osnovni šoli Jožeta Moškriča, ki jih je Janković zmotil ravno med malico, so bili obiska veseli in so z županom tudi izmenjali nekaj besed. Večina jih je poudarila, da se veselijo začetka pouka in predvsem spoznavanja novih prijateljev.

Janković pa je ob robu obiska za STA dejal, da je prvi šolski dan nekaj posebnega za vse, v prvi vrsti za otroke, pa tudi za starše, učitelje, ravnatelje in vodstvo ljubljanske mestne občine.

Želi si, da bi se otroci dobro razumeli, postali prijatelji, se učili in med seboj sodelovali. Znanje je osnova razvoja, je dodal Janković. Hkrati se je zahvalil vsem, ki skrbijo za varnost otrok, voznike pa pozval, naj bodo v bližini šol pozorni predvsem na prvošolce.

"Lepo je hoditi po šolah v Ljubljani," je še povedal Janković. Spomnil je na majsko raziskavo zadovoljstva v vrtcih in osnovnih šolah, ki kaže, da so starši izjemno zadovoljni z ljubljanskimi vrtci in šolami. "To je tisto, kar me dela veselega in ponosnega. To je tisto, kar razlagam - da so naši vrtci in šole najboljši," je poudaril.

Janković je sicer že na novinarski konferenci minuli teden dejal, da je zadovoljen z letošnjim vpisom tako v javne vrtce kot v osnovne šole.

Po končanih počitnicah bo v šolske klopi danes sedlo skoraj 164.000 osnovnošolcev in več kot 77.000 dijakov. Prvič bo šolski prag prestopilo okoli 20.000 prvošolcev, na katere bodo na poti v šolo še posebej pazili policisti, redarji in prostovoljci.