Slovenija

Kadrovanje najvišjega managerja v Luki Koper v posmeh kodeksom upravljanja

STA / S.R.
27. 8. 2013, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Združenju Manager v zvezi s ponedeljkovimi dogodki v Luki Koper ocenjujejo, da je imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper v posmeh kodeksom upravljanja. Potekalo je namreč mimo uveljavljenih kodeksov in dobrih praks korporativnega upravljanja.

Mediaspeed

Odločitev je po navedbah združenja neskladna tudi z usmeritvami, ki jih je v Zavezi za uspešno prihodnost Slovenije 15/2020 postavila ta stanovska organizacija slovenskih menedžerjev.

V omenjenem dokumentu je namreč v delu, ki govori o odgovornosti politike, zapisana usmeritev, naj država v vlogi lastnika dosledno sledi smernicam iz kodeksa upravljanja javnih delniških družb in določilom zakona o gospodarskih družbah.

Ti pravijo, da naj vlada v nadzorne svete imenuje sposobne, strokovno usposobljene in zaupanja vredne posameznike, ki bodo uprave nadzirali skladno s sodobnimi načeli korporativnega upravljanja, primere slabe prakse korporativnega upravljanja, neodgovorno in neskrbno delo organov nadzora in vodenja pa sodno preganja.

V primeru imenovanja prvega moža Luke Koper je izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc nedavno že opozorila na potrebo po razlikovanju med podjetniškimi in menedžerskimi znanji.

"Družbe, kot je Luka Koper, morajo voditi preizkušeni menedžerji, ki znajo voditi velike sisteme in poznajo panogo. Njihovo spričevalo so dolgoletni odlični poslovni rezultati. S takimi družbami, ki imajo širši gospodarski pomen, se ne sme eksperimentirati," je prepričana Šmučeva.

V postopku kadrovanja in imenovanja novega predsednika uprave upravljavca edinega slovenskega pristanišča je nadzorni svet po prepričanju Združenja Manager ravnal nestrokovno in pokazal popolno nerazumevanje svoje naloge in svojih odgovornosti.

Pri tem opozarjajo, da predsednik nadzornega sveta Dino Klobas ni bil zmožen predstaviti niti meril, po katerih so se odločali, kar je po njihovem mnenju nedostojno in neprofesionalno do javnosti, delničarjev in drugih deležnikov družbe.

"Nadzorni svet, ki ne zmore pojasniti svojih odločitev, vzbuja sum, da vnaša nepotrebno tveganje in da se ne odloča v dobro družbe," so še zapisali v združenju.

Kritični so do imenovanja Gašparja Mišiča tudi v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so poudarili, da je korporativno upravljanje v Sloveniji s ponedeljkovim dogajanjem v Luki Koper doseglo novo dno. Zato zahtevajo prekinitev takšne prakse in odgovorno upravljanje z davkoplačevalskim premoženjem.

Vlada sicer že vse dopoldne išče možne rešitve za nastali položaj, morebitne nadaljnje ukrepe pa bo popoldne predstavil tudi prvi mož Slovenske odškodninske družbe Tomaž Kuntarič.