Slovenija

Slovenski politični vrh ujet v prisluškovalni aferi

S.R.
23. 8. 2013, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ali Lovšetove lovke sežejo dlje od direktorskega stolčka Dinners Cluba? V javnosti so se pojavile govorice o njegovem lobiranju pri prodaji Mercatorja in domnevnem prirejanju dokaznega gradiva.

Mediaspeed

Gre za navadno natolcevanje in poskus diskreditacije predkazenskega postopka, uresničevanje Janševe napovedi o vroči politični jeseni ali za resnico?

Tomažu Lovšetu so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada po nalogu ljubljanske sodnice Sabine Višnjavec tajno prisluškovali. Prisluškovanja pa naj bi bila prava zakladnica, saj naj bi poleg nepravilnosti v povezavi z direktovanjem Tomaža Lovšeta razkrivala še druge, stranske posle tega razvpitega poslovneža. 

Lovše naj bi bil eden glavnih lobistov pri prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, pri prodaji pa naj bi sodelovali tudi visoki politiki, ki so v javnosti sicer nasprotovali prodaji našega največjega trgovca. V prisluškovanja naj bi se tako ujel tudi predsednik Državljanske liste in minister za notranje zadeve, Gregor Virant, ki pa je za naš časopis zadevo komentiral tako: "Člankov, ki so na ravni gostilniškega opravljanja, ne nameravam komentirati. Možno je, da gre za uvodne takte tako imenovane 'vroče politične jeseni', ki jo je napovedal Janez Janša. Napadi name osebno, na ministrstvo in na policijo me ne čudijo, saj zaradi intenzivnega dela na področju gospodarskega kriminala in korupcije marsikoga grabi panika."

Predsednik največje opozicijske stranke je pred časom res napovedal vročo politično jesen, ki bi lahko pošteno premešala karte. So to začetki te jeseni?

Po odgovore na zapise v zvezi s prirejanjem dokazov Nacionalnega preiskovalnega urada in vpletenostjo notranjega ministra v prodajo Mercatorja smo se obrnili na generalno policijsko upravo, a predkazenskega postopka žal ne morejo komentirati in hkrati očitke o prirejanju dokazov ostro zavračajo.

Zapise v zvezi z nenavadnimi postopki, ko naj bi kriminalisti dokaze prinesli pred preiskovalno sodnico in jih nato spet odnesli na sedež NPU, so milo rečeno absurdni. Postopki v takih primerih so natančno določeni in po navedbah našega vira tako ravnanje sploh ni mogoče.

Kaj od vsega tega drži, bomo lahko zagotovo trdili, šele ko se bo zadeva odvila tudi v sodnih dvoranah. Tudi če gre za gostilniško opravljanje, kot se je v izjavi izrazil minister Virant, bo politična jesen temperaturno presegla najbolj vroče dni tega poletja.