Slovenija

Med rekreacije za otroke lahko starši izberejo plavanje

STA/M.J.
15. 8. 2013, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Starši pred začetkom šolskega leta že razmišljajo, kakšne dejavnosti in rekreacije omogočiti svojim otrokom. Zato plavalne šole pripravljajo programe celoletnih tečajev za najmlajše, med drugim nudijo tečaje za dojenčke, za malčke neplavalce in za otroke plavalce.

Zajem zaslonske slike

V skupini je praviloma do 10 otrok, cene tečajev pa se gibljejo med 300 in 500 evri. Plavanje je vedno bolj priljubljena oblika rekreacije in sodi med gibanja, ki jih ne pridobimo z drugimi vsakodnevnimi gibalnimi izkušnjami. Premikanja v vodi se človek nauči razmeroma hitro, proces učenja pravilne tehnike, ki omogoča, da se premikamo v vodi dlje časa, pa je sorazmerno dolg. Zato je treba z učenjem plavanja začeti dovolj zgodaj.

Dojenčkom voda pomaga pri njihovem razvoju

Že dojenčka je smiselno navajati na vodo, saj pripomore k njegovemu psiho-socialnemu razvoju, meni Maja Virant, predstavnica Fredove šole, ki izvaja tečaj za dojenčke. Vadba po Fredovem programu je namenjena dojenčkom starim od 6 do 12 mesecev. Glavni namen je dojenčke čim bolje prilagoditi na vodo, jih razmigati z različnimi gibalnimi vajami v vodi ter jih naučiti začetnih plavalnih gibov in sonožnih odrivov.

Vadba za dojenčke po besedah Virantove traja 10 tednov po eno uro. Dojenčke razvrstijo po skupinah, in sicer do 10 tečajnikov v skupini z dvema vaditeljema, pri vajah pa so vedno prisotni starši. Cena celotnega programa vadb je 115 evrov.

Otroci lahko svojo energijo usmerijo v učenje plavanja

Plavalne šole v celoletne plavalne tečaje vključujejo otroke stare od treh let naprej. Otroci so v okviru tečajev glede na starost in znanje plavanja razdeljeni v manjše skupine do 10 otrok. Njihovo predznanje preverijo ob pričetku vsakega termina.

Tečaji za otroke vključujejo prilagajanje na vodo, učenje plavanja, različne aktivnosti ter igre v vodi in ob njej. V nekaterih plavalnih šolah je vključeno tudi brezplačno jutranje varstvo pred odhodom na bazen.

Do osnov plavanja "žabice" že v začetnem tečaju

Začetni plavalni tečaj za otroke od treh do šest let je namenjen prilagajanju na vodo in učenju osnov plavanja, je pojasnila koordinatorica programa tečajev plavanja Športnega društva Riba Barbara Poljšek. Otroci preko posebnih učnih metod, ki temeljijo na igri ter dobrem počutju v in ob vodi, spoznavajo zakonitosti vode in plavalno tehniko "žabica".

Pod budnim očesom učiteljev se po njenih besedah otroci hitro naučijo še potapljanja glave v vodo, drsenja v vodi, lebdenja na trebuhu in hrbtu ter skokov v vodo. Lahko pa spoznajo tudi druge plavalne tehnike kot je plavanje na hrbtu. Ob koncu tečaja naj bi otrok znal že preplavati nekaj metrov, pravi Virantova.

Kdaj bo otrok splaval, je odvisno od njegove prilagojenosti na vodo, predznanja in motoričnih sposobnosti, je dejala koordinatorica programa pri društvu Riba. Praviloma se otroci, starejši od štirih let, naučijo plavati "žabico" že proti koncu celoletnega tečaja, medtem ko večina triletnikov potrebuje še nekaj vaje.

Pri nadaljevalnem tečaju tudi osnove različnih plavalnih tehnik

Nadaljevalni plavalni tečaj je namenjen praviloma otrokom starejšim od štirih let, ki so že prilagojeni na vodo in preplavajo pet do deset metrov. Otroci so po navedbah Virantove razdeljeni glede na starost, in sicer na skupino od štiri do šest, šest do osem ter osem do deset let. Cilj nadaljevalnega plavalnega tečaja je izpopolniti osnovne tehnike plavanja "žabice", učenje osnov plavalnih tehnik prsno, hrbtno in kravl ter osnov potapljanja na dah, je pojasnila Poljšek.

Celoletne tečaje po enkrat tedensko na različnih lokacijah po Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Kamniku in Novem mestu, izvaja tudi Zavod G-rega. Koordinator programa pri zavodu Marko Vitas je poudaril, da imajo pri skupinah neplavalcev podoben program kot večina plavalnih šol, vendar se otroci pri njih spoznajo tudi s tehniko prsnega plavanja. Starejše otroke plavalce pa poleg drugih plavalnih tehnik učijo tudi potapljanja in obratov pod vodo.

Plavanja se lahko učijo tudi otroci s posebnimi potrebami

Kot je poudarila Poljšekova, imajo pri društvu Riba pripravljen tudi program učenja plavanja za invalide in otroke s posebnimi potrebami. Te otroke vključujejo sicer v redne skupine za otroke, po potrebi pa z njimi delajo tudi individualno. Program vodi strokovnjakinja za delo z invalidi, ki sestavi program in usmerja ostale učitelje. V sklopu programa otroke invalide najprej uvajajo v osnove lebdenja v vodi po Halliwick metodi, sledi pa prilagajanje ene ali več plavalnih tehnik potrebam in gibalni specifiki posameznika.

Za plavalne tečaje lahko starši odštejejo tudi do 500 evrov

Cena celoletnega tečaja, ki poteka enkrat tedensko, je pri društvu Riba od okrog 300 do 400 evrov, odvisno od izbranega termina, starši zneske poravnajo mesečno. Cena tečaja za invalide in otroke s posebnimi potrebami pa je nižja, saj je program sofinanciran s strani občine in znaša 21 evrov na mesec. Pri Zavodu G-rega pa se cene gibljejo med 400 in 500 evri. Nekatere šole otrokom brezposelnih ali drugače socialno ogroženih staršev nudijo tudi posebne popuste.