Slovenija

Osumljena ministrica Anja Kopač Mrak

Črt Kaker/STA
4. 8. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je doživela prvo ovadbo, natančneje je bila zaradi suma nepravilnosti pri kadrovanju na Ministrstvu za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti ovadena pristojna ministrica Anja Kopač Mrak.

Anja Kopač Mrak

Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je za včerajšnjo izdajo časnika Delo potrdil, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) te dni prejel prijavo, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri kadrovskem postopku na ministrstvu. "Prijavo bomo preučili in v primeru potrditve obstoja kaznivega dejanja ukrepali skladno z zakonskimi pooblastili," je sporočil Menegalija, ki na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ni hotel odgovoriti.

S sodelavci naj bi ravnala koruptivno. 

V pismu, ki smo ga dobili tudi v naše uredništvo anonimni ovaditelj piše, da je ministrica Kopač Mrakova s sodelavci ravnala koruptivno pri ponovnem imenovanju generalne direktorice Direktorata za trg dela in zaposlovanje Zdenke Košir aprila letos. Razpisna komisija naj bi namreč že začela izpeljavo javnega razpisa za položaj generalnega direktorja direktorata, a ga je sredi razpisna postopka nenadoma ustavila. Koširjevo so nato ponovno imenovali na ta položaj, čeprav se na natečaj ni prijavila. Ob tem je bila ministrica seznanjena s tem, da je že potekel trimesečni rok, v katerem je lahko uradnik ponovno imenovan na isti položaj brez javnega natečaja, piše ovaditelj. Tako je prepričan, da je bila Koširjeva v prednosti pred drugimi kandidati.

V začetku aprila je ministrstvo predlagalo vladi ponovno imenovanje Damjane Košir na ta položaj.

Na omenjenem ministrstvu očitke zavračajo. Za časnik Delo so pojasnili, da so konec januarja na uradniški svet posredovali predlog za začetek javnega natečaja za položaj generalnega direktorja Direktorata za trg dela in zaposlovanje. Koširjevi se je namreč mandat iztekal 29. maja. V začetku marca je ministrstvo prejelo dopis uradniškega sveta, da nobeden izmed dveh prijavljenih kandidatov ni primeren.

Nato je ministrstvo na uradniški svet posredovalo predlog za ponovitev javnega natečaja, a so pozneje predlagali ustavitev javnega natečaja. Pri tem so se sklicevali na člen zakona o javnih uslužbencih, ki med drugim določa, da mora biti najpozneje tri mesece pred potekom obdobja imenovanja končan postopek javnega natečaja za položaj, v istem roku pa je lahko uradnik ponovno imenovan na isti položaj brez internega oziroma javnega natečaja. V začetku aprila je ministrstvo predlagalo vladi ponovno imenovanje Damjane Košir na ta položaj, so zapisali pri Delu.