Slovenija

Zaradi škandala odstopila nadškofa Stres in Turnšek

STA / S.R.
31. 7. 2013, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek je sprejel odpoved službi ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa in mariborskega nadškofa metropolita Marjana Turnška, je na današnji novinarski konferenci Slovenske škofovske konference sporočil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.

Mediaspeed
Dr. Marjan Turnšek mariborski nadškof (levo) in dr. Anton Stres, ljubljanski nadškof in metropolit (v sredini).

Apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz se je ob tem obema zahvalil za njuno delo.

Nuncij, ki je današnji dan označil za "poseben", je posebej poudaril, da "resnično ceni odnos obeh nadškofov", ki sta sprejela poziv papeža Frančiška k odstopu.

"Izkazala sta veliko navezanost na Cerkev, poslušnost in ponižnost. Prosim, da njun odstop vzamete kot znak njune ljubezni do Cerkve," je dejal nuncij. "Tako ne bo nobenih motenj naših odnosov v Svetim sedežem, nasprotno, to bo znak, da vedno delamo skupaj in delamo za izboljšanje Cerkve, kakor nas poziva papež Frančišek," je dejal nuncij.

Nadškof Stres je na novinarski konferenci izrekel iskreno obžalovanje in opravičilo za dogajanje v mariborski nadškofiji, odločno pa zanikal, da bi bila z nadškofom Turnškom glavna krivca za razmere, ki so pripeljale do finančnega zloma.

Nadškof Turnšek, ki se je vsem prizadetim prav tako iskreno opravičil, je pojasnil, da se zaveda soodgovornosti za nastale razmere v mariborski nadškofiji. Kot je dejal, se jih je sicer trudil po svojih najboljših močeh rešiti.

Naslednikov Stresa in Turnška za zdaj še niso imenovali, pač pa sta bila imenovana administratorja obeh nadškofij. Ljubljansko nadškofijo bo tako kot administrator začasno vodil novomeški škof Andrej Glavan, mariborsko pa celjski škof Stanislav Lipovšek.

Odhod dveh najvišjih predstavnikov slovenske RKC je povezan z njuno vlogo pri tveganih poslovnih odločitvah, ki so pripeljale do finančnega zloma mariborske nadškofije. Poslovanje mariborske nadškofije in odgovornost posameznikov je v skladu s kanonskim pravom preiskoval tudi Sveti sedež.

Kot je znano, je ceno za finančno dogajanje v mariborski nadškofiji že moral plačati nekdanji ekonom omenjene nadškofje Mirko Krašovec, ki se je moral umakniti v samostan v Avstriji. Takrat je kardinal Franc Rode komentiral, da gre za cerkveno sankcijo za nekaj, kar je bilo storjeno s kršenjem cerkvenega prava in dodal, da je bila kazen po njegovem mnenju upravičena. Zaradi finančnih težav mariborske nadškofije je leta 2011 s položaja odstopil nadškof Franc Kramberger. Na lastno prošnjo ga je s položaja mariborskega nadškofa razrešil takratni papež Benedikt XVI.

Stres je sicer Nadškofijo Ljubljana od njegovega predhodnika Alojza Urana uradno prevzel 12. januarja 2010, za nadškofa koadjutorja Nadškofije Maribor pa je bil imenovan 31. januarja 2009.

Turnšek pa je mariborski nadškof metropolit postal leta 2011 po upokojitvi nadškofa Franca Krambergerja.