Slovenija

Vinjete bodo verjetno dražje za 10 do 20 evrov

STA / S.R.
25. 7. 2013, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada se bo danes po besedah gospodarskega ministra Stanka Stepišnika verjetno odločila za podražitev vinjet. Pred sejo je ocenil, da je to boljše, kot da bi za to več plačevali iz proračuna.

Reuters
Vinjete so bodo najverjetneje podražila za 10 ali 20 evrov.

Koliko več bo treba plačali za vinjeto, bo pokazal izračun, a to po njegovih ocenah "ne bo veliko več, 10 ali 20 evrov". Vlada bo menda danes odločila o spremembah uredbe o cestninskih cestah in cestnini ter izdala soglasje k novemu ceniku za uporabo cestninskih cest, o čemer naj bi se zjasnila že minuli teden, a je odločanje o tem preložila. Dokumenta med drugim določata ceno vinjet in cestnin za tovorna vozila.

"Po cestah se vozimo, stroške je treba pokriti. Družbi za avtoceste v RU (Dars) manjka denarja, nekako je treba najti vire, da se to pokrije v daljšem razdobju," je ocenil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Letna vinjeta za osebne avtomobile stane 95 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Za letno vinjeto za motorje je treba odšteti 47,50 evra, za polletno 25 evrov in za tedensko 7,50 evra. Cenik velja od leta 2009.

Spremembe cestnin gre razumeti v sklopu reševanja problematike visoke zadolženosti Darsa. V družbi so nedavno zapisali, da je eden od ukrepov za zagotovitev vzdržnega dolžniškega bremena tudi takšna cenovna politika pri cestninah, ki bo omogočala vzdržen model servisiranja dolga v bodoče.

Druga dva ukrepa sta novi zakon o državnem poroštvu za Dars, ki je v pripravi in naj bi podjetju omogočil aktivno upravljanje z dolgom, ter dogovor z bankami o reprogramu posojil.