Slovenija

Požar v mariborski Surovini v veliki meri pogašen

STA / S.R.
23. 7. 2013, 08.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gasilci so minulo noč v veliki meri uspeli pogasiti požar v obratu mariborskega podjetja Gorenje Surovina.

Gabrijel Toplak
Ponoči je nad območjem bdela nočna straža.

"Včeraj okoli polnoči nam je uspelo pogasiti požar v preostanku največje hale, na deponiji pa še vedno tli, zato moramo poskrbeti, da se ne bi požar znova razširil," je za STA danes povedal direktor podjetja Jure Fišer.

Požar je izbruhnil v hali za predelavo odpadkov na Teznu v nedeljo okoli 13. ure, kasneje pa se je razširil na bližnjo deponijo. Minulo noč je bilo na območju še vedno dejavnih okoli 20 gasilcev, ki so se borili s trdovratnim ognjem. Dima z območja požara davi ni bilo več videti.

Gabrijel Toplak
Preiskava se bo začela šele, ko se bo pogorišče ohladilo.

Če bodo razmere na terenu dopuščale, se bo danes po Fišerjevih besedah začela kriminalistična preiskava, ki bo skušala razjasniti, zakaj je zagorelo. Kriminalisti zaradi previsokih temperatur in dima v prejšnjih dneh niso mogli pristopiti na pogorišče.

Vzrok požara še ni znan. Kot je v ponedeljek povedal vodja občinske službe za zaščito in reševanje Slobodan Stojanović, domnevajo, da je začelo goreti na strehi hale s sončno elektrarno, nato pa se je ogenj razširil nižje v poslopje. V požaru se je porušila strešna konstrukcija in uničila obrat za razgradnjo električne in elektronske opreme ter skladišče za embalažni odpad, ki se uporablja pri alternativnem gorivu.

Še vedno ni znan tudi obseg škode. Po Fišerjevih ocenah je škoda velika, a naj ne bi usodno vplivala na prihodnost podjetja s skupno 330 zaposlenimi.