Svet

Floridski varnostnik Zimmerman pomagal ponesrečeni družini

STA / J.P.
23. 7. 2013, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

29-letni floridski varnostnik George Zimmerman je preteklo sredo pomagal rešiti štiričlansko družino iz prevrnjenega avtomobila na avtocesti v predmestju Orlanda Sanford.

Reuters
George Zimmerman

Slednje je v ponedeljek potrdila tiskovna predstavnica šerifovega urada floridskega okrožja Seminole Heather Smith.

Šest porotnic je Zimmermana 13. julija oprostilo krivde za nenaklepni umor in uboj 17-letnega temnopoltega Trayvona Martina. Zimmerman je Martina ubil februarja lani v Sanfordu potem, ko sta se zapletla v spopad. Zimmerman je najstnika spremljal, ker se mu je zdel sumljiv. Martin ni vedel, za kaj se gre in se je z Zimmermanom soočil, nakar se je vnel pretep in varnostnik je ustrelil.

Policija ga je lani skoraj takoj izpustila, ker ni bilo očividcev, Zimmerman pa je trdil, da je šlo za samoobrambo, ker ga je fant pretepal. Dokaz za te trditve so bile krvaveče rane na njegovi glavi. Po ZDA so nato izbruhnili protesti zaradi domnevnega rasizma floridskih oblasti. Martin je bil temnopolt, Zimmerman pa je potomec matere iz Peruja in belega Američana. Mesec in pol kasneje so Zimmermana ponovno aretirali, po sojenju pa ga spet izpustili.

Florida ima zakon, ki dovoljuje samoobrambo z orožjem v primeru, če se človek počuti ogroženega. Proti Zimmermanu poteka nova preiskava zveznih oblasti, ki ga lahko obtožijo kršenja državljanskih pravic pokojnika. Vendar ga je FBI že preiskal lani in ni ugotovil, da bi bil rasist. Ena od porotnic, ki so ga oprostile, se je strinjala z izjavo policijskega detektiva na sojenju, da Zimmerman ni rasist, ima pa kompleks heroja.

Ta "kompleks" je potem prišel do izraza prejšnjo sredo, ko je Zimmerman opazil prevrnjen avtomobil in je takoj priskočil na pomoč. Skupaj s še enim moškim sta iz avtomobila potegnila Marka in Dano Gerstle ter njuna dva otroka. Ko so prišli šerifovi pomočniki, je Zimmerman odšel, saj ni videl nesreče.

Zimmerman vse od oprostilne sodbe hodi naokrog v neprebojnem jopiču, saj nenehno prejema grožnje s smrtjo. Prejema jih tudi njegova družina, njegovi odvetniki in celo policisti Sanforda. Po ZDA potekajo demonstracije proti oprostilni sodbi. Grožnje prejema tudi Lori Tankel iz Floride, ker je nekdo njeno telefonsko številko napačno označil za Zimmermanovo in jo dal na internet. Za ameriško televizijo ABC je povedala, da izjave "ubili te bomo", kar dežujejo.

Skupina za zaščito pravice do orožja iz Ohia pa je začela zbirati denar, da Zimmermanu kupijo novo pištolo. Njegova pištola, s katero je ustrelil Martina, je del dokaznega materiala, ki ga hrani sedaj zvezno pravosodno ministrstvo za vložitev morebitne nove obtožnice. Skupina "Buckeye Firearms Foundation" pravi, da ima Zimmerman vso pravico do orožja, še posebej sedaj, ko mu strežejo po življenju.