Slovenija

Šrot razočaran nad utemeljitvijo sodbe

STA / S.R.
19. 7. 2013, 16.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je bil danes obsojen zaradi zlorabe položaja, je razočaran nad utemeljitvijo sodbe.

Mediaspeed
Šrot je razočaran nad utemeljitvijo sodbe.

Po njegovem mnenju namreč sodnica ni pojasnila, zakaj je skoraj v celoti sledila predlogu tožilca. Napovedal je pritožbo na drugostopenjsko sodišče in ponovil, da ni storil očitanih kaznivih dejanj. Šrot, ki mu je prvostopenjsko sodišče zaradi zlorabe položaja prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, je po izreku sodbe na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal, da predsednica senata Vladislava Lunder danes ni pojasnila, zakaj je v izreku sodbe skoraj v celoti upoštevala navedbe okrožnega državnega tožilca Jožeta Kozine.

Izpostavil je, da je sodnica sicer pojasnila, v katerih delih ni sledila predlogu tožilca, torej, da si s prodajo delnic ni pridobil premoženjske koristi, ni pa komentirala, zakaj bi bil kriv.

Napovedal je pritožbo na višje sodišče, pri tem pa ni želel špekulirati, kakšna bo njihova odločitev. Ponovil je, da je nedolžen, ker kot vodilni v Pivovarni Laško pri prodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza ni storil ničesar nezakonitega

"Še enkrat povem, da sem nedolžen in da nisem storil očitanih kaznivih dejanj, je pa tako, kot da sploh nikoli ne bi imeli dokaznega postopka," je poudaril.

Po njegovem mnenju se je v Sloveniji obrnilo starorimsko načelo domneve nedolžnosti. "Dokler obstaja dvom v tvojo nedolžnost, si kriv," je povedal. Ponovil je, da ni skril opcijskih pogodb o prodaji delnic, kot je to zatrjeval tožilec Kozina.

"Direktor tako velike družbe pa vendarle ni zadolžen, da posamezne pogodbe nosi v računovodstvo in sprašuje, ali so bile knjižene," je še poudaril.

Danes se je po štirih mesecih končalo sojenje zaradi sporne prodaje delnic Istrabenza. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je obsodil tudi nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in mu prisodil sedem let zaporne kazni.