Slovenija

Kljub obsodbam še naprej v županskem stolčku?

Simon Rosc
19. 7. 2013, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Trebanjski župan ima na glavi precej masla, saj se mu je komaj iztekla ena pogojna kazen za kar tri kazniva dejanja, očitno pa se mu zdaj obeta že nova.

Dolenjski list, Thinkstock
Alojzij Kastelic do pravnomočnosti sodbe ne bo dajal izjav.

Komentarjev do pravnomočnosti sodbe noče dajati, hkrati pa naj bi po naših informacijah nad sodelavci izvajal psihični pritisk. Alojzij Kastelic, župan občine Trebnje, je bil zaradi zlorabe uradnega položaja že junija lani na trebanjskem sodišču spoznan za krivega treh kaznivih dejanj, za kar je bil pravnomočno obsojen na sedem mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta, ki se mu je iztekla šele prejšnji mesec.

A komaj se mu je ta kazen iztekla, mu že grozi nova. In sicer mu je zaradi zlorabe uradnega položaja in dveh kaznivih dejanj ponarejanja uradnih listin Okrožno sodišče v Novem mestu, za zdaj še nepravnomočno, dosodilo 14 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Hkrati pa mora v dveh mesecih v občinski proračun vrniti 461,15 evra.

Župan naj bi prejel že več kot 14 ovadb.

Zgodba se je po navedbah nekaterih slovenskih medijev dogajala spomladi leta 2007, ko je bila občinska uprava na obisku pri kolegih v Mestni občini Koper, kjer so si 'izmenjali dobre izkušnje pri vodenju občinskih uprav'. Nato so se člani trebanjske občinske uprave brez koprskih kolegov popeljali še z ladjico, kar je menda tudi spadalo v sklop strokovne ekskurzije.

Izlet z ladjico je trebanjske davkoplačevalce stal 461,15 evra in je bil plačan iz županove proračunske postavke za reprezentanco. Problem je nastal, ker je občina izdala naročilnico, podpisano s strani župana Kastelica, na kateri je bil zapisan namen plačila za pogostitev gostov iz Nemčije, kar pa naj ne bi bilo res.

Kastelic je na sodišču zatrjeval, da ni zahteval vpisa lažnih vsebin na naročilnico, toda njegova nekdanja tajnica Silva Štamcar, na katero je prvi mož te dolenjske občine hotel zvaliti vso krivdo, je na sodišču zatrdila, da je naredila vse tako, kot ji je bilo naročeno. Sodnik Boštjan Kovič mu je izrekel kazen in še plačilo 160 evrov sodnih stroškov. Kasteličev zagovornik Franc Rojko pa je že napovedal pritožbo.

Od 'izmenjevanje dobrih izkušenj pri vodenju občinskih uprav' se je trebanjski župan očitno naučil tudi trdnega držanja za županski stolček. Po številnih ovadbah in kaznih še vedno vztraja na županskem mestu. Nanj smo naslovili tudi prošnjo za komentar in vprašanja v zvezi z aktualno zadevo. Na vprašanja našega uredništva je odgovoril, le da do pravnomočnosti obsodbe ne daje nobenih izjav.

Smo pa v uredništvo časopisa prejeli tudi namige, da naj bi se trebanjski župan do sodelavcev vedel neprimerno in celo izvajal psihični pritisk nanje, za kar smo Kastelica prav tako prosili za komentar, a ga do zaključka redakcije žal nismo prejeli.

Kako dolgo se bo Alojziju Kastelicu še uspelo držati na položaju župana, je verjetno odvisno predvsem od krajanov Trebnjega. Bomo tudi v tem idiličnem kraju na Dolenjskem videli slavni scenarij, ki se je odvil v Mariboru? Sicer pa je skrb vzbujajoče, da se je v Sloveniji pojavila lahko rečemo zdaj že stalna praksa, da župani kljub ovadbam in sodnim postopkom še vedno udobno sedijo na županskih stolčkih. So mar takšni župani vaški kralji, ki pišejo svoje zakone?