Slovenija

Tihotapcem orožja od tri do osem let zapora

STA / S.R.
19. 7. 2013, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kranjska okrožna sodnica je četverico obtoženih, ki naj bi novembra 2011 organizirala prevoz večje količine orožja iz Slovenije v Francijo, spoznala za krive kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem v kriminalni združbi.

Thinkstock
Tihotapci so dobili od tri do osem let zapora.

Izrečena jim je bila kazen od treh do osem let zapora, zagovorniki pa so že napovedali pritožbo. Sodnica Andrijana Ahačič je 36-letnemu Veliborju Popoviću, ki naj bi bil naročnik orožja, izrekla osemletno zaporno kazen in mu zaradi begosumnosti in ponovitvene dejavnosti podaljšala pripor. 31-letnega Darka Palevića, ki je edini priznal kaznivo dejanje organizacije prevoza orožja, je sodnica obsodila na štiri leta zapora. 28-letnemu Senadu Pavlekoviću in 47-letnemu Radetu Bubanji pa je prisodila po tri leta zapora.

Sodnica je presodila, da je bilo vsem štirim kaznivo dejanje dokazano, čeprav je Palević, ki je edini priznal krivdo, v svojem zagovoru razbremenil ostale soobtožene. Sodnica je v večji meri sledila navedbam tožilke, ki je sicer predlagala nekoliko višje kazni za obtožene, zato je že napovedala pritožbo. Pritožbo na razsodbo so napovedali tudi zagovorniki, ki so prepričani, da njihovim klientom kazniva dejanja niso bila dokazana.

Sojenje obtoženim se je začelo marca letos. Potekalo je vzporedno s sojenjem za kazniva dejanja preprodaje droge iz obsežne kriminalistične akcije Očistimo Slovenijo, ki pa na kranjskem sodišču še ni končano. Palevića, Pavlekovića in Bubanjo tako čaka še sodba v zvezi z nedovoljeno proizvodnjo in prometom z drogami.