Slovenija

Bo govora tudi o spremembah plač v javnem sektorju?

STA / S.R.
16. 7. 2013, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada bo sindikatom javnega sektorja na današnjem sestanku predlagala aneksa h kolektivnim pogodbam glede povračila potnih stroškov in plačila za pripravljenost na delo, sindikati pa dodaten dogovor glede nadomeščanja javnih uslužbencev.

Thinkstock

Ob tem ni jasno, ali bodo že danes razpravljali o konkretnih spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Načrtovane spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju se sicer nanašajo na določitev osnovne plače, vključno z napredovanji, na ureditev oz. združevanje različnih vrst delovne uspešnosti in na realizacijo določbe ustavnega sodišča, ki zavezuje k drugačni določitvi kvoruma za sklepanje in spreminjanje kolektivne pogodbe.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je že pred dnevi dejal, da je besedilo novele pripravljeno, popravki pa da gredo v smeri večje odvisnosti plače od delovne uspešnosti. A vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je tudi v ponedeljek za STA potrdil, da sindikati niso dobili besedila teh sprememb, temveč le analize učinkov aneksov h kolektivnim pogodbam. Tudi vabilo na sestanek po njegovih besedah ne govori o spremembah plačnega sistema, zato Štrukelj sklepa, da bo sestanek "omejen zgolj na pragmatična vprašanja".

Vlada sicer predlaga aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti ter h kolektivni pogodbi za javni sektor. Pri povračilu potnih stroškov Virant predlaga enostavni sistem kilometrine. Pri ureditvi dodatka za čas stalne pripravljenosti na delo pa naj bi vlada nameravala višino dodatka za pripravljenost na domu pustiti pri 20 odstotkih urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca ter uvesti dodatek za čas pripravljenosti na delo v drugem kraju v višini 50 odstotkov urne postavke.

Sindikati bodo danes predvidoma predlagali še dodaten dogovor glede restriktivnega in selektivnega nadomeščanja v javnem sektorju. Po Štrukljevih besedah se s tem želijo izogniti nepotrebnim konfliktom zaradi različnega tolmačenja zadnjega dogovora.

V stavkovnem sporazumu, ki so ga z vlado podpisali maja, je namreč zapisana zaveza vlade, da se bo zmanjševanje števila zaposlenih letos in prihodnje leto dosegalo s selektivno in restriktivno politiko nadomeščanja javnih uslužbencev, ki jim preneha delovno razmerje, pri čemer zmanjševanje števila uslužbencev od januarja letos do januarja 2014 in od januarja 2014 do januarja 2015 ne bo preseglo enega odstotka.