Slovenija

Zakonca Karner že od lani čaka nalog za aretacijo

STA / S.R.
8. 7. 2013, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstrija je avgusta lani izdala nalog za aretacijo Mihaela Karnerja in njegove soproge Alenke, ki pa se še vedno zadržujeta v Sloveniji, danes poroča časnik Delo.

Thinkstock
Zakonca Karner bi morali aretirati že lani.

Karnerja so sicer sredi aprila lani proti plačilu dobrih 1,2 milijona evrov varščine izpustili iz avstrijskega pripora, ker je ustavno sodišče ustavilo izročitev zakoncev organom ZDA. Tožilec državnega tožilstva v Celovcu je julija lani spisal nalog za aretacijo za Karnerja, ki pa še ni bila izvršena. Nalog je v začetku avgusta lani potrdilo tudi celovško deželno sodišče, skladno z njim pa bi zakonca morali aretirati v 48 urah in ju izročiti sodišču, dodaja Delo.

Nalog sicer temelji na sklepu o izročitvi ameriškim organom, ki je medtem postal pravnomočen, pritožbo Karnerjev za obnovitev postopka pa je sredi maja lani zavrnilo tudi avstrijsko vrhovno sodišče. Proti nalogu za aretacijo je bila možna pritožba v štirinajstih dneh, ki pa nima odložitvenega učinka.

Odvetnik zakoncev Marko Bošnjak iz odvetniške pisarne Čeferin je za Delo pojasnil, da Karnerjema "ni bila vročena ali drugače poslana nikakršna odredba o aretaciji". Dodal je, da je Avstrija sprejela sklep o izročitvi obeh zakoncev ZDA, zoper katerega so vložili pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki o tem še ni odločilo.

Delo ob tem danes še piše, da naj bi na nekaterih spletnih novičarskih portalih v Maleziji zasledili novico, da naj bi tamkajšnji organi prav tako začeli preiskovati preprodajo anaboličnih steroidov prek spleta, ki naj bi jo vodili Mihael Karner, njegova soproga Alenka in njegov brat Matevž Karner.

Delo še dodaja, da naj bil v poslih s steroidih po sumih ameriškega tožilstva Karnerjev sodelavec Dejan Donko. Ameriška agencija za prehrano in zdravila je Donkovo podjetje Panaceo že leta 2009 uvrstila na seznam podjetij, katerih pošiljke morajo pristojni organi nemudoma zaseči, dodaja.

Prav tako Delo navaja, da naj bi bil Karner dolgoletni prijatelj z domnevnim vodjo slovenske veje srbskega narkokartela Draganom Tošićem.

Karnerja in njegovo soprogo so avstrijski organi pregona na zahtevo Američanov decembra 2010 aretirali, ZDA pa so zahtevale njuno izročitev, a sta bila po zavrnitvi izročitve s strani avstrijskega ustavnega sodišča aprila 2012 izpuščena po plačilu varščine. Od takrat sta v Sloveniji oz. kot je dejal Karner, tudi v državah, ki nimajo z ZDA sporazuma o izročanju osumljencev.