Slovenija

Kje lahko na obali parkirate najceneje

S.A.
5. 7. 2013, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska obala bo v poletnem času polna tujih in domačih gostov, ki jih bo med raziskovanjem plaž in mest verjetno čakala nam vsem neprijetna naloga - iskanje prostega parkirnega mesta.

Svet24

Pod drobnogled smo vzeli javna parkirna mesta v Kopru, Izoli, Portorožu, Luciji, Strunjanu in Piranu. Cene in kapacitete parkirišč so različne. Občina Izola ima v lasti šest parkirišč (Lonka, Pošta, Zdravstveni dom, Ladjedelnica, Marina in Veliki trg) in dve sezonski: parkirišče v Simonovem zalivu na Tomažičevi ulici (obratuje od začetka aprila do konca septembra) in parkirišče pod Belvederjem (obratuje od začetka junija do konca avgusta).

»Cene parkirnin so različne in so odvisne od posameznega parkirišča. Parkirišče Lonka na primer omogoča prvo uro parkiranja brezplačno, na parkirišču pri ladjedelnici pa je cena dnevne parkirnine 2 EUR – to je tudi najnižja parkirnina v Izoli. Najdražja ura parkiranja je na Velikem trgu, to je 1 EUR za 30 minut oziroma 2,5 EUR za eno uro«, pravi Martina Miklavčič Šumanski iz občine Izola.

Za prvo uro parkiranja za Zdravstvenim domom bomo plačali 20 centov. »Menimo, da so cene na naših parkiriščih primerljive oziroma ugodnejše od sosednjih občin,« še dodaja Miklavčič Šumanski. Pa je res tako? V Kopru je na območju starega mestnega jedra stanovalcem z dovolilnicami na voljo približno 1100 parkirnih mest, za vse občane kot tudi za obiskovalce mesta pa v neposredni bližini že nekaj več kot 5000 javnih prostorov, od teh je 1500 brezplačnih. »Na makadamskem parkirišču za tržnico je približno 750 parkirnih mest, dodatna 103 mesta so na voljo ob semedelskem mandraču, ki je tudi sorazmerno blizu staremu mestnemu jedru,« so nam sporočili iz Mestne občine Koper. Kaj pa cene? »Cene enournega parkiranja so različne. Od popolnoma brezplačne prve ure do enega evra,« še dodajajo na občini. Na parkirišču Tržnica je prva ura parkiranja brezplačna, za vsako nadaljnjo uro bomo odšteli 1 evro. Torej bomo v Kopru za eno uro parkiranja na javnih parkirnih prostorih odšteli največ 1 evro.

Na javnih parkiriščih v lasti občine Piran (parkirišča v Portorožu, na Fornačah ob morju, okoli TPC-ja v Luciji, v Fiesi in Strunjanu ter vsa parkirišča v starem mestnem jedru Pirana) pa tako rekoč brezplačnih prvih ur ni oziroma bomo zastonj (24 ur na dan) parkirali le na parkirišču pred Marino Portorož. Na ostalih javnih parkiriščih je prva ura najceneje v Luciji, in sicer 0,10 EUR za prvo uro. Če si bomo želeli ogledati Portorož, nas bo ena ura parkiranja stala 1,20 EUR. Cene se sicer na javnih površinah gibljejo vse do 5 EUR na uro, je pa res, da bomo 5 EUR odšteli le na Tomažičevem trgu v starem mestnem jedru Pirana v poletnem času, kjer je za obiskovalce namenjenih le 6 parkirnih mest. V razpredelnici je primerjava najdražjih ur parkiranja na javnih parkirnih prostorih v omenjenih občinah.