Svet

Voznik dobil tisoč evrov kazni zaradi usrane države

STA / S.R.
5. 7. 2013, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vrhovno sodišče v Rimu je potrdilo sodbo proti 71-letnemu vozniku, ki je Italijo označil za usrano državo, potem ko so ga policisti kaznovali zaradi prekrška. Zaradi razžalitve naroda mora plačati 1000 evrov kazni.

Radio Krka, B. V.
Z gasilci v novo leto

Tako so se odločili sodniki vrhovnega sodišča v Rimu, ki so s tem dokončno potrdili sodbo sodišča v južnoitalijanskem mestu Campobasso. To je 71-letnika obsodilo na denarno kazen, ker je zmerjal karabinjerje.

Vojaški policisti so voznika ustavili, ker mu je med vožnjo v temi deloval en sam žaromet. Razsrjeni upokojenec je začel zmerjati karabinjerje, ki so mu hoteli napisati kazen, in pri tem Italijo opisal kot "usrano" državo.

Pravica do lastnega mnenja se ne sme izroditi v surove žalitve, ki nimajo ničesar skupnega z objektivno kritiko, so v utemeljitvi sodbe poudarili vrhovni sodniki. Moški je prekršil 291. člen italijanskega kazenskega prava, saj je razžalil ugled in čast celotne narodne skupnosti.

Več italijanskih strank se je v preteklosti že zavzemalo za to, da razžalitev italijanskega naroda ne bi več opredeljevali kot kaznivo dejanje. Severna liga si že več let prizadeva, da bi žaljenje državne zastave in himne črtali s seznama kaznivih dejanj. Zakonski člen naj bi bil ostanek iz časov fašizma in je nezdružljiv z normami svobode in demokracije, utemeljuje stranka.