Svet

Otrok, vreden 291 milijonov evrov

S.R.
5. 7. 2013, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Otroci so seveda neprecenljivi. Razen seveda, če je govora o britanski ekonomiji in je otrok prestolonaslednik. V tem primeru lahko vrednost otroka ocenimo tudi v evrih. In to v milijonih evrov.

Reuters
Otroka princa Williama in Kate Middleton britanska javnost že težko pričakuje.

Otrok Kate Middleton in princa Williama (vojvodinje in vojvode Cambriška) se bo rodil v juliju in celotna britanska javnost kar ne more dočakati novega kraljevega dojenčka. So pa Britanci, ki tako radi predalčkajo in analizirajo stvari že izračunali, koliko bo kraljevi potomec prinesel v blagajne. Britanski ekonomiji naj bi sodeč po analizi Centra za raziskave navad potrošnikov v blagajne prinesel 291 milijonov evrov in pol (376 milijonov dolarjev). Zasluga gre predvsem predmetom na temo kraljevega potomca, ki jih bo mogoče kupiti vsepovsod. Tako bo mogoče kupiti vse od laka za nohte, pa do pravcatih zabav ob rojstvu otroka (t.i. ''baby shower'' zabav) za običajne mame, ki niso modre krvi. Med vso to norijo pa se bo okoristila tudi družina Middleton. Njihovo družinsko podjetje Party Pieces namreč prodaja novo linijo izdelkov za dojenčke.

Poznavalci družbene scene v Veliki Britaniji pravijo, da leta 1982 ob rojstvu Williama ni bilo tolikšnega navdušenja. Rojstvo Princa Charlesa (sedanjega prestolonaslednika) leta 1948 pa se z evforijo, ki te dni vlada na Otoku sploh ne more primerjati.

Center za raziskave navad potrošnikov napoveduje celo, da bodo Britanci ob rojstvu novega kraljevega otroka zapravili ''tri do štirikrat več'' kot pri rojstvu Williama in Harryja. Poleg spominkov in različnih artiklov bo veliko denarja prinesel tudi turizem, ter seveda reke alkohola, ki jih bodo Britanci popili ob rojstvu. Center za raziskave potrošnikov celo napoveduje, da bo samo alkohol v blagajne prinesel dodatnih 72 milijonov evrov.