Svet

Vulkan prizemljil letala

STA / S.R.
5. 7. 2013, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Štiri ameriške letalske družbe so bile danes prisiljene odpovedati več deset poletov na mednarodno letališče v Ciudad de Mexico, potem ko je vulkan Popocatepetl začel bruhati pepel in paro. .

Worldnews
Vulkan moti ameriške letalske prevoze.

Čeprav je letališče ostalo odprto, so se letalske družbe iz previdnosti odločile za odpovedi letov, poroča francoska tiskovna agencija AFPLetalske družbe American Airlines, US Airways, Delta Airlines in Alaska Airlines so se odločile odpovedati skupno 47 poletov. Peti ameriški prevoznik Spirit Airlines pa je odpovedal polete na letališče Toluca, ki leži kakih 68 kilometrov zahodno od mehiške prestolnice.

Na letališču poudarjajo, da je koncentracija pepela v zraku minimalna in ne dosega obsega, ki bi lahko motil delovanje instrumentov. Končna odločitev pa je seveda v rokah letalskih družb. Mehiški letalski prevozniki medtem letijo nemoteno.

Popocatepetl leži kakih 65 kilometrov jugovhodno od Ciudad de Mexica. Njegova aktivnost se je od maja okrepila, oblasti pa so razglasile "rumeni alarm tretje stopnje", kar je ena stopnjo pred evakuacijami.